Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

3 vuurtorens aan de kust krijgen moderne LED-verlichting: "Besparing van 90 procent"

Drie vuurtorens aan onze kust krijgen nieuwe, energiezuinigere lampen. De halogeenlampen verdwijnen en er komen LED-lampen in de plaats. "We verbruiken daardoor tot negentig procent minder energie", vertelt ingenieur Nick Goethals van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. 

In Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge maken de halogeenlampen plaats voor energiezuinigere LED-verlichting. "De energiefactuur zal nog maar één tiende bedragen van wat nu wordt aangerekend", volgens Goethals. "We willen inzetten op duurzaamheid en vooral op energiereductie. Veel eerder konden we de switch naar LED niet maken, want de vuurtorens zijn beschermd erfgoed en het vraagt veel voorbereidingen en overlegmomenten om iets te veranderen." 

Wie vreest dat het felle licht van de vuurtoren minder zichtbaar zal zijn, denkt verkeerd. "Het licht blijft even goed zichtbaar. Het is eigenlijk de lens die rond de lamp is gebouwd die bepaalt of je het licht van ver kan zien. Maar daar verandert de LED-verlichting niks aan", aldus Goethals.

Speciale LED-verlichting

Het gaat trouwens niet om gewone LED-lichten. "Je zal ze niet in de gewone doe-het-zelf-zaak vinden", lacht Goethals. "De lichten moeten qua sterkte wel een minimaal vermogen hebben om het licht 360 graden te laten schijnen. Bovendien moest de kleurintensiteit dezelfde zijn als van de halogeenlampen."

Meest gelezen