Belgische bisschoppen op bezoek bij de paus: "Vaticaan zal kindermisbruik in onze Kerk nog lang in de gaten houden"

De volledige top van de Belgische Kerk is afgezakt naar Rome voor een verplicht bezoek aan paus Franciscus, het zogenaamde ad-liminabezoek. Tijdens dat bezoek brengen ze verslag uit van de toestand van hun bisdom, en op het einde krijgen ze ook enkele adviezen mee. Peter Decroubele, onze expert religie legt uit in "VRT NWS laat" hoe dat bezoek aan het Vaticaan precies gaat. "Je moet het eigenlijk zien als een soort doorlichting van onze Kerk, een audit als het ware." 

De Belgische bisschoppen zijn sinds maandag in Rome voor het ad limina apostolorum. Een belangrijk moment, want het laatste bezoek dateert al van 2010, toen nog met paus Benedictus XVI. Normaal gezien moeten alle delegaties elke vijf jaar afzakken naar Rome, maar door corona en een plotse stijging in het aantal bisschoppen is er wat vertraging ontstaan. 

Peter Decroubele, expert religie bij VRT NWS, legt uit van waar de term "ad limina" komt. "Het Latijnse "ad limina" betekent: tot bij de drempel komen. En die drempel, dat is de drempel van Petrus. En dat is waar alle delegaties hun bezoek beginnen, bij het graf van Petrus helemaal onderin de Sint-Pietersbasiliek. Daarna volgt dan een soort tournee langs de drie andere pauselijke basilieken van Rome."

Met ook elke dag een misviering en maar liefst 18 vergaderingen op de planning, hebben de bisschoppen een goedgevulde agenda. Op donderdag starten ze met gesprekken met de paus, en met de verschillende departementen van het Vaticaan. Zes bisschoppen en één aartsbisschop zullen voor België mee aan tafel schuiven, een pak bescheidener dan de Duitse delegatie die vorige week op bezoek was en meer dan 60 bisschoppen telde.

De gesprekken zullen vooral gaan over hoe het gaat met onze Kerk, over de verwachtingen van Rome, en over de mate waarin België aan die verwachtingen voldoet. "Je moet het eigenlijk zien als een soort doorlichting van onze Kerk, als een review of audit als het ware", verduidelijkt Decroubele.

Die zegening van het homohuwelijk, ik denk dat paus Franciscus dat stiekem wel goed vindt

Peter Decroubele, expert religie VRT NWS

Op vrijdag volgt normaal gezien het moment suprême, en kunnen de bisschoppen alleen samenzitten met de paus. "En dat is dan ook het moment waarop ze een soort van rapport krijgen. Een eindoordeel over hoe het Vaticaan kijkt naar de prestaties en de staat van Belgische Kerk." En dat kan misschien nog spannend worden. 

Afgelopen september hebben de Vlaamse bisschoppen namelijk besloten dat ook holebikoppels een zegening zullen kunnen krijgen van de Katholieke Kerk. Het was een wereldprimeur. Zullen de bisschoppen nu op de vingers getikt worden voor deze daad van rebellie? Decroubele denkt alvast van niet. "Maar er zal wel over gesproken worden. Het is heel gedurfd en progressief. Ik denk zelfs dat de paus het stiekem ook wel goed vindt. Maar hij zit natuurlijk vaak gedwongen tussen conservatieve en progressieve landen."

Voorspellen wat er dan wél in de adviezen zal staan blijft moeilijk, maar Decroubele vermoedt dat er toch een stevig hoofdstuk zal gewijd zijn aan het kindermisbruik in de Belgische Kerk. "Dat thema blijft als een schaduw over onze Kerk hangen. We kennen de verhalen van vroeger, maar ook dit jaar zijn er ongeveer 70 nieuwe gevallen van kindermisbruik gemeld. Het gaat vaak over zaken van vroeger, maar die slechte reputatie blijven we meeslepen. Rome zal dat altijd in de gaten blijven houden."

"En misschien moeten we ook niet te snel op het gaspedaal duwen", waarschuwt Decroubele nog. "Als we te progressief willen zijn, krijg je een onevenwicht tussen de Europese, vooruitstrevende Kerk, en andere continenten zoals Azië en Zuid-Amerika die toch trager aan het evolueren zijn."

Vrijdag is dus het moment van de waarheid, en we zullen waarschijnlijk ook snel weten welke adviezen onze bisschoppen mee hebben gekregen. Kardinaal Jozef De Kesel geeft vrijdag meteen meer uitleg op een persconferentie. "De Duitse delegatie heeft ook al bekendgemaakt welke adviezen ze kregen", vertelt Decroubele. "Zij managen hun Kerk op een aparte manier en kregen daar kritiek op. Maar ze hebben intussen ook al besloten dat ze toch hun eigen ding gaan blijven doen. Het zijn dan wel adviezen van de paus en het Vaticaan, ze zijn absoluut niet bindend."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Peter Decroubele in "VRT NWS laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen