Foto: Roberto Sorin / Unsplash

Ziekenhuisnetwerk Kempen wijst zowel medisch personeel als patiënten op overdreven antibioticagebruik

Ziekenhuisnetwerk Kempen wil deze week zowel haar patiënten als haar personeel herinneren aan correct antibioticagebruik om te voorkomen dat bacteriën resistent worden. Jaarlijks overlijden meer dan 35.000 mensen in Europa aan een infectie die veroorzaakt wordt door een ziekteverwekker die niet meer reageert op antibiotica. Dat komt omdat antibiotica vaak te veel of verkeerd worden ingenomen.

Ziekenhuisnetwerk Kempen plaatst deze week een infostand op haar campussen om zowel bezoekers als personeelsleden iets bij te brengen over correct antibioticagebruik. Ze volgt daarmee het spoor van de Wereldgezondheidsorganisatie die deze week uitroept tot "Antibiotica awareness week". Die uitleg is nodig volgens dokter Dana Van Kerkhoven van ziekenhuisnetwerk Kempen. "Het is nog altijd zo dat mensen vaak antibiotica nemen terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Zo haalt het niets uit tegen virale infecties zoals de griep of covid. De geneesmiddelen bestrijden wel bacteriën zoals bijvoorbeeld een bacteriële infectie aan de urinewegen. " 

Enerzijds schrijven we zelf te veel antibiotica voor. Anderzijds kunnen patiënten de richtlijnen strikter volgen. Iedereen moet z'n steentje bijdragen.
Dr. Dana Van Kerkhoven

Het HOST-team van het ziekenhuisnetwerk, dat gespecialiseerd is in infectiepreventie en antibiotica, richt zich daarbij op iedereen. "We moeten allemaal ons steentje bijdragen", legt Van Kerkhoven uit. "Enerzijds schrijven we te veel antibiotica voor in de medische sector. Anderzijds kunnen patiënten helpen door de richtlijnen zeer strikt te volgen. Ik denk dan aan de toegelaten dosis en hoe lang je het geneesmiddel mag nemen." 

Foto: AZ Turnhout
Foto: AZ Turnhout

Om de kennis op te frissen, laat het ziekenhuisnetwerk haar bezoekers en personeel aan een rad draaien. "Via een ludieke manier willen we mensen iets bijbrengen. Het rad landt op een vraag. Als mensen die fout beantwoorden, geven we hen uitleg. Alle deelnemers krijgen een geschenkje en een pinnetje om op te spelden. Zo willen we mensen bedanken en hen aanmoedigen om de nieuwe kennis mee naar huis te nemen. De vuistregels geven we nog eens mee op een flyer", besluit de dokter. 

Meest gelezen