Ruim 80 procent minder Russische diamant in Antwerpse diamantsector door boycot Verenigde Staten 

De invoer van Russische diamant is met 83 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt cijfers van de Nationale Bank. Reden: door een boycot van de Russische diamant die de Verenigde Staten eerder invoerde, kopen Belgische bedrijven minder diamant in Rusland. En die boycot heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog in Oekraïne. 

De diamantsector bleef vorige maand, op vraag van België, nog buiten schot bij de opmaak van een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland. Er kwam géén verbod op de import van Russische diamant. Toch daalt de import vanuit Rusland fors met 83 procent. En dat komt volgens de sector door een boycot van de Verenigde Staten eerder dit jaar. "Die boycot zorgt dat bedrijven hier minder interesse hebben om diamant uit Rusland te kopen", zegt Tom Neys van de Antwerpse Diamantsector.

"De Verenigde Staten is nog steeds onze grootste eindmarkt voor diamant", gaat Neys verder. "Zij hebben duidelijke spelregels opgesteld wat betreft Russische diamant. En dat betekent dat de markt zich moet aanpassen. Maar dat is voor de meeste grote bedrijven geen probleem. Hun voorraden zijn goed aangevuld. Voor kleine bedrijven, met lage voorraden, is het iets moeilijker om nieuwe leveranciers te vinden."

Geen gevolgen voor Belgische klant

De sector verwacht dat de verminderde import van Russische diamant voor weinig prijsschommelingen zal zorgen. "Na de coronapandemie is de vraag voor diamant flink gestegen. Daardoor slonk de voorraad en steeg de prijs. Toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, ging de prijs opnieuw de hoogte in. Maar intussen zijn de voorraden, zoals gezegd, weer aangevuld waardoor de prijs de komende maanden wellicht gelijk zal blijven."

Meest gelezen