Archiefbeeld van een T. rex-skelet.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Veilinghuis Christie's gelast veiling T. rex af, na vragen over echtheid

Veilinghuis Christie's gelast de veiling af van een T. rex-skelet, nadat meerdere wetenschappers de echtheid van het exemplaar in vraag hadden gesteld. Volgens een fossielenbedrijf zijn meerdere botten een replica van een skelet waar het eigenaar van is. 

Veilingshuis Christie's dacht deze maand in Hongkong uit te pakken met de veiling van een tyrannosaurus rex-skelet, genaamd Shen. Het zou de eerste veiling zijn in Azië van zo'n exemplaar en er werd verwacht dat het 15 tot 25 miljoen dollar zou opbrengen. Maar er kwamen steeds meer vragen over de echtheid van sommige beenderen, waardoor Christie's besliste om de veiling af te gelasten. Er is bijkomend onderzoek nodig, vertelt een woordvoerder van het veilinghuis aan de Amerikaanse krant The New York Times.

Fossielenbedrijf Black Hills Institute of Geological Research was het eerst met vragen. Volgens het bedrijf lijken sommige delen erg op hun skelet "Stan" dat enkele jaren geleden ook door Christie's werd geveild. Het Black Hills Institute behield echter de eigendomsrechten, waardoor het afgietsels van de botten mag produceren. Volgens de voorzitter van het bedrijf, Peter Larson, lijkt vooral de schedel van Shen verdacht hard op die van Stan. Hij denkt dat de huidige eigenaar van Shen enkele afgietsels van Stan heeft gekocht om het skelet aan te vullen. De identiteit van Shens eigenaar is niet bekend.

"Ze gebruiken Stan om een dinosaurus te verkopen die Stan niet is", zegt Larson in een interview met The New York Times. "Het is erg misleidend." Hij is tevreden met de beslissing van Christie's om het stuk van de veiling te halen. In de tussentijd wordt Shen uitgeleend aan een museum, waar het toegankelijk zal zijn voor het publiek. 

Misleidende marketing

Dat er replica's van beenderen van andere skeletten worden toegevoegd, is op zich niet uitzonderlijk. Volledig originele dinosaurusskeletten zijn erg zeldzaam, waardoor de afgietsels nodig zijn. Maar Christie's leek in hun catalogus te insinueren dat er veel meer originele botten waren. Dat vonden wetenschappers misleidende marketing. Na de eerste mails van de advocaat van het Black Hills Institute paste Christie's wel hun catalogus aan. Nu staat er dat 79 beenderen origineel zijn. Hoeveel beenderen een T. rex in totaal heeft, is niet bekend. Wetenschappers schatten het aantal op 300 tot 380. 

Paleontologen hebben in het verleden al kritiek geuit op zulke veilingen. Ze vrezen dat de wetenschappelijk belangrijke objecten in privébezit terechtkomen. 

Meest gelezen