Ex-CEO Bob Iger (71) moet depanneren bij Disney.

Disney-CEO Bob Chapek betaalt gelag voor hobbelig parcours: "mythische" Bob Iger moet depanneren

Opmerkelijke stoelendans aan de top bij entertainmentreus Disney: voormalig CEO Bob Iger (71) keert terug en zal Disney nog twee jaar leiden. CEO Bob Chapek, die nog geen 3 jaar aan het hoofd stond van Disney, mag na een hobbelig parcours al beschikken.

Een kleine 3 jaar geleden liet Disney-CEO Robert - Bob - Iger weten dat het tijd was voor een wissel aan de top van het bedrijf. Iger had het bedrijf 15 jaar lang geleid en in die periode een haast mythische status verworven. 

Hij was in de jaren 90 bij de entertainmentgigant beland na een overname van zijn bedrijf ABC Entertainment door Disney en in 2005 tot CEO gebombardeerd. Vervolgens was hij begonnen aan een indrukwekkende overnametocht, die Disney in 2006 Pixar zou opleveren, in 2009 Marvel Entertainment, in 2012 het hele "Star Wars"-universum van Lucasfilm en in 2018 de entertainmenttak van 21st Century Fox. Kort voor zijn vertrek had hij ook streamingdienst Disney+ mee in de steigers gezet.

Zijn opvolger Bob Chapek - in die tijd het hoofd van de afdeling Disney Parks, Experiences and Products - kreeg van Iger begin 2020 het stuur van een geoliede entertainmentmachine in handen. Maar Chapek was nauwelijks neergeploft in zijn nieuwe stoel of de coronapandemie nam de wereldeconomie in een ijzeren greep. Ook Disney voelde dat aan de lijve, met onder meer de verplichte sluiting van de pretparken. De storm was zo hevig dat Iger zijn opvolger nog tot eind 2021 bleef bijstaan.

Bob Chapek in betere tijden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Don't say gay"

Zonder die zijwieltjes fietste Chapek het voorbije jaar volgens beleggers en investeerders niet helemaal het juiste parcours. Begin dit jaar lanceerde Ron DeSantis, de conservatieve gouverneur van Florida, de zogenoemde "Don't say gay"-wet, waarmee het leerkrachten verboden werd om te spreken over seksuele oriëntatie of genderidentiteit. 

Tal van grote bedrijven in de staat spraken zich uit tegen die nieuwe regels, maar Disney, dat met Disney World een enorme toeristenmagneet biedt voor Florida, hield zich op de vlakte. Disney was in het verleden een belangrijke donor voor DeSantis en kon daardoor ook profiteren van bepaalde belastingvoordelen in de staat. Maar intern kreeg Bob Chapek de wind van voren van zijn personeel, waarna hij er alsnog voor opteerde om de wet te bekritiseren. DeSantis greep dat op zijn beurt aan om Disney frontaal aan te vallen en in de "woke"-hoek te duwen. 

De doodsteek voor Chapek lijkt er begin deze maand te zijn gekomen, toen Disney teleurstellende kwartaalresultaten op tafel moest leggen

De doodsteek voor Chapek lijkt er begin deze maand te zijn gekomen, toen Disney teleurstellende kwartaalresultaten op tafel moest leggen, met onder meer dalende inkomsten per gebruiker op Disney+ en een lagere groei in de pretparkenbusiness. Chapek leek zelf het probleem niet te zien, maar de beleggers straften het aandeel af. Intussen ligt dat al 40 procent lager dan begin dit jaar, bijna op pandemieniveau dus. Bij Disney hadden ze genoeg gezien.

Meest gelezen