"FIFA is hypocriet en niet mee met de tijd": WK overschaduwd door verbod op OneLove-armband en uitshirts Rode Duivels

Na de heisa rond de OneLove-armband, die symbool staat voor inclusie en diversiteit, moeten de Rode Duivels nu ook andere truitjes dragen op het WK. Dat heeft de Wereldvoetbalorganisatie FIFA gezegd. Op de kraag van de uitshirts staat het woord "Love" geborduurd. Eerder besliste de organisatie naast financiële, ook sportieve sancties te koppelen aan het dragen van de armband. Een beslissing die getuigt van grote hypocrisie, vinden experten.

Dat Qatar niet het walhalla is voor de rechten van de LGBTQI-gemeenschap, weet men ondertussen wel al. Een beslissing van de Wereldvoetbalbond FIFA om het dragen van de OneLove-armband, die symbool staat voor inclusie en diversiteit, te verbieden, doet echter wel veel experten de wenkbrauwen fronsen. Nu de Rode Duivels ook hun truitjes moeten aanpassen omdat er "Love" geborduurd staat op de kraag, is het hek volgens experten helemaal van de dam. "Er was gewoon geen overleg mogelijk”, zegt Peter Bossaert, CEO van de voetbalbond.

Aanvankelijk zou FIFA het dragen van zo een armband enkel beboeten, iets wat veel spelers er wel voor over hadden. Nu de FIFA beslist om er ook sportieve sancties aan te koppelen, trekken veel ploegen, onder wie ook de Rode Duivels, hun staart in. Maar wat denken experts van de beslissing van de Wereldvoetbalorganisatie?

Decennialang schandalen en stemmingmakerij

Volgens Bram Constandt, professor sportmanagement aan de Universiteit Gent, nam FIFA in deze allesbehalve een goede beslissing. "De Wereldvoetbalorganisatie zegt sport en politiek te willen scheiden tijdens dit WK, maar de organisatie neemt zelf voortdurend politieke beslissingen. Het is spijtig dat ze zelfs een symbool van algemene universele mensenrechten niet kunnen en willen gedogen."

Eden Hazard droeg de armband wel tijdens de wedstrijd tegen Egypte

Maar mag FIFA dergelijke beslissingen dan wel zelf nemen? "Ze kunnen dat inderdaad doen", gaat Constandt verder. In het reglement van FIFA staat dat de basisuitrusting van een speler geen politieke, religieuze of persoonlijke statements mogen bevatten. Alle voetbalbonden hebben dat onderschreven. "Eigenlijk is FIFA niet de organisatie die ons moet leren wat we wel en niet mogen doen. Ze zijn hypocriet en niet meer mee met de tijd. Decennialang wordt de organisatie getekend door corruptie en stemmingmakerij. Het is niet de organisatie die nu met een verbod moet afkomen."

Ook Sporzajournalist Peter Vandenbempt noemt het hypocriet, al denkt hij niet dat FIFA wakker zal liggen: "Ze zullen hun geld tellen en verder gaan". Bekijk hier zijn analyse in "Terzake":

Videospeler inladen...

Daarnaast hebben we best hoge sportieve verwachtingen van onze Rode Duivels voor dit WK. Volgens experten kunnen we het hen dus ook niet volledig kwalijk nemen dat ze nu, onder druk van de Wereldvoetbalbond, beslissen om de armband niet te dragen. Voetbal en politiek zijn inherent met elkaar verbonden, maar als puntje bij paaltje komt, moeten de spelers wel presteren. 

Een slechte cursus morele geschiedenis

Eerder vorige week beschuldigde de FIFA-baas Gianni Infantino het Westen van hypocrisie, eurocentrisme en kolonialisatie. "Na wat wij Europeanen de voorbije 3.000 jaar deden, zouden we ons best de komende 3.000 jaar verontschuldigen voor we anderen de les lezen", zei de FIFA-baas toen. "Het is erg gemakkelijk om een terechte vorm van kritiek weg te zetten als eurocentrisme", gaat Constandt verder. "Hoewel we natuurlijk soms vanuit een Westerse bril naar de toestanden in Qatar kijken, neemt dat niet weg dat de kritiek wel terecht is."

De speech van Infantino was een verschrikkelijk korte cursus morele geschiedenis. Totaal naast de kwestie en volledig misplaatst.

Bart Vanreusel, sportsocioloog aan de KU Leuven

Ook Bart Vanreusel, voormalig sportsocioloog aan de KU Leuven, vond de speech van Infantino volledig ongepast. "Het was een verschrikkelijk korte cursus morele geschiedenis, die gedoceerd werd door de grote baas van FIFA nog wel. Een volledig misplaatste actie, totaal naast de kwestie. Velen hadden gehoopt dat Infantino een nieuwe wind zou betekenen voor FIFA, maar hij bevestigt juist wat een achterhaalde instantie de internationale voetbalbond is. Die is niet meer van deze tijd, een wereldvreemde organisatie."

Maar ook als toeschouwer van het voetbalspektakel let je maar beter op wat je draagt. De Amerikaanse sportjournalist Grant Wahl mocht het stadion niet in omdat hij een regenboogshirt droeg. Hij werd door veiligheidsdiensten een uur lang vastgehouden. "Ze namen mijn telefoon af en zeiden me dat ik van shirt moet veranderen als ik het stadion in wilde", reageert Wahl op Twitter.  

Maar horen dergelijke sociale boodschappen dan wel thuis op een voetbalveld? Voeren we dergelijke discussies niet beter binnenshuis? "Elke plaats is een plaats voor sociale boodschappen", meent Vanreusel. "Het voetbalveld mag niet vreemd zijn van de wereld. Ploegen en spelers moeten mogen uitkomen voor wie ze zijn."

De holebi-rechtenorganisatie Out for the Win spreekt van een schande. "Ik denk dat alles begint met zichtbaarheid." Dat vertelt Matthias De Roover, ambassadeur van de organisatie. "Dat FIFA daar tegen is, toont dat ze dat allemaal niet belangrijk vinden. Dat is onrespectvol en schandalig."

BEKIJK: De holebi-rechtenorganisatie Out for the Win spreekt van een schande:

Videospeler inladen...

Meest gelezen