Gents kanaal mag gebaggerd worden tot onvrede van de buurtbewoners: "We gaan in beroep"

Het kanaal De Lieve in Gent mag gebaggerd worden en voor die werken mogen de tuinen van buurtbewoners betreden worden. Dat heeft de vrederechter beslist. Die baggerwerken zijn nodig om het water te laten stromen, maar buurtbewoners verzetten zich tegen die plannen omdat daardoor heel wat groen zou sneuvelen. Ze belemmerden de werkmannen onder meer de toegang tot hun tuinen. De vrederechter besliste nu dat ze moeten opdraaien voor alle gerechtskosten en als ze zich nog verzetten, moeten ze een dwangsom van 10.000 euro betalen.

"De Slag om de Lieve", zoals het conflict wordt genoemd, sleept al sinds 2020 aan, maar heeft een langere voorgeschiedenis. "In het centrum van Wondelgem loopt een stuk van de Lieve tussen een verkaveling van een 70-tal gronden", legt buurtbewoner André Annicq uit. 

"In 2007 moest de Lieve een eerste keer opgekuist worden. Je moet weten dat de overheid op basis van een wet van 1967 het recht heeft om oevers van eigenaars te betreden om bijvoorbeeld werken zoals deze uit te voeren. Die baggerwerken, uitgevoerd met een kraan, richtten toen veel schade aan op de oevers. Daardoor werd beslist om de rest van de werken met een duwboot vanop het water uit te voeren."

In 2007 werd de Lieve al eens gebaggerd, dat gebeurde deels met een boot
We moesten aan de oever een strook van vijf meter vrijhouden voor de werken
André Annicq, buurtbewoner

13 jaar later, in 2020, volgde een nieuwe brief, dat er opnieuw gebaggerd moet worden. "Er werd ons gevraagd om aan de oever een strook van vijf meter vrij te houden. Intussen staan op veel gronden garages, tuinhuizen, maar vooral veel bomen en struiken. Wij hebben een eik met een omtrek van 3 meter staan. We waren dan ook verbouwereerd toen we die brief kregen."

Toen de buurtbewoners voorstelden om de werken opnieuw met een duwbootje uit te voeren, kregen ze een negatief antwoord. "We hebben protest aangetekend en een petitie ingediend, maar zonder succes. We zijn dan naar de vrederechter gestapt. Die besliste in januari dat de werken uitgevoerd mochten worden, omdat we niet bewezen hadden dat ze effectief schade zouden aanrichten."

Positief verslag van gerechtsexpert

"Toen de werken uiteindelijk zouden beginnen, hebben we stakingspiketten gezet en de werkmannen tegengehouden." Dat leverde enkele buurtbewoners, waaronder André, dwangsommen van 5.000 euro op. 

Na een gesprek met bevoegde schepen Filip Watteeuw (Groen) werd uiteindelijk een gerechtsexpert aangesteld. "Die moest uitzoeken of het haalbaar was om de werken met een duwboot uit te voeren en hoeveel dat zou kosten." Begin oktober volgde zijn rapport. "Wat ons betreft was dat verslag volledig positief. Hij zei dat het mogelijk was. Het zou gaan om een meerprijs van 11.000 euro."

De aannemer mag zich met politiegeweld toegang verschaffen tot onze eigendommen

André Annicq, buurtbewoner

"De vrederechter heeft zich toen beraden en vrijdag kreeg onze advocaat een afschrift van het vonnis. Tot onze verbazing heeft de vrederechter het rapport van de expert van tafel geveegd. De baggerwerken moeten op de traditionele manier gebeuren. Hij gaat er ook vanuit dat wij gevaarlijke burgers zijn. Daarom krijgen we een dwangsom van 10.000 euro opgelegd als we de werken nog tegenhouden. De aannemer mag zich ook met politiegeweld toegang verschaffen tot onze eigendommen én we moeten de expert en de kosten van de rechtszaak betalen, wat neerkomt op zo'n 20.000 euro."

Wat mij betreft, gaan we sowieso in beroep

André Annicq, buurtbewoner

"We waren stomverslagen" , gaat André verder. "Dinsdag hebben we een bijeenkomst met de buurt om te bespreken wat we gaan doen. Wat mij betreft, gaan we sowieso in beroep. Al was het maar om die kosten, die totaal onfair zijn."

Mogelijk volgen er ook nog acties. "Ook dat gaan we dinsdag bespreken. Ik denk niet dat we de werken nog gaan tegenhouden, maar we gaan alles uitgebreid filmen en verspreiden via sociale media, zodat iedereen de invasie van de stad Gent kan meevolgen."

Stad reageert positief: "Vonnis is duidelijk"

Bij de stad reageren ze positief op het vonnis. "Het vonnis is weloverwogen en erg duidelijk", zegt bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen). "Waar ik blij om ben, is dat de expert zegt dat de stad zorgvuldig is omgegaan met deze zaak. Ik kan mij natuurlijk voorstellen dat de buurtbewoners niet tevreden zijn, maar het vonnis is wat het is. We gaan nu rustig met Farys bekijken hoe we hiermee verder gaan. Maar we weten nu dat onze manier van werken correct is volgens de wetgeving."

Meest gelezen