foto KU Leuven - sensoren en andere componenten die in de schoolrugzak zitten

Gentse afdeling KU Leuven wint grote ingenieursprijs met schoolpakket vol onderdelen die via internet met elkaar "praten"

De Gentse onderzoeksgroep Draadloze en Mobiele Communicatie van de KU Leuven heeft een prestigieuze prijs gewonnen van de internationale ingenieursorganisatie (IEEE). De groep krijgt de prijs voor een schoolpakket dat jongeren op een laagdrempelige manier leert hoe allerlei draadloze onderdelen via internet met elkaar communiceren. 

“Het is heel erg fijn om na jaren hard werk deze erkenning te krijgen”, reageert professor Liesbet Van der Perre van de KU Leuven. De professor ontwikkelde, samen met de collega’s van de onderzoeksgroep Draadloze en Mobiele Communicatie een rugzak voor scholen die leerlingen toont hoe onderdelen via internet met elkaar “praten”. Het project heet “Internet of Things with a Soft Touch”.

Drempels verlagen

De rugzak is een schoolpakket voor 14 tot 18-jarigen en zit vol met technologische componenten die met elkaar kunnen communiceren. Scholieren moeten zelf bepalen wat ze willen onderzoeken. “Dat kan gaan van onder meer geluidsoverlast tot luchtvervuiling. Er zijn heel wat toepassingen die met onder meer sensoren gemeten kunnen worden.” Het is de bedoeling om jongeren te tonen dat de technologie ook oplossingen biedt bij thema’s die zij interessant vinden. “Alles draait op zonne-energie van een paneel in de rugzak én er is een radio om ook echt te luisteren naar hoe de apparaten met elkaar praten.” 

Ik denk dat de magie een beetje verdwenen is, we groeien op met technologie en vinden het de normaalste zaak van de wereld

professor Liesbet Van der Perre; KU Leuven

“Dit project is er om twee belangrijke redenen. In de eerste plaats merken we dat technologie overal is en dat er nog amper vragen zijn naar de processen die erachter zitten. Jongeren vinden het de normaalste zaak van de wereld. Met onze rugzak proberen we dat op een heldere manier uit te leggen. Langs de andere kant zien we, zeker na de coronacrisis, dat er een digitale kloof groeit. Ook die willen we met een laagdrempelig lessenpakket wegnemen.” De bedoeling van het project is dat het jongeren warm maakt om later ook verder te gaan in STEM-richtingen. 

Internationale prestigieuze prijs

Het project van de KU Leuven werd in de bloemetjes gezet door de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), dat is de grootste ingenieursorganisatie ter wereld met zo’n 400.000 leden in 160 landen. “Het is een prijs voor projecten die scholieren aanmoedigen om hun interesse in technologie te vergroten”, legt Van der Perre uit. De KU Leuven wil het project nu verder uitrollen op andere scholen én stelt de technologie ook online gratis beschikbaar voor andere ontwikkelaars. 

Meest gelezen