archieffoto ter illustratie

Gentse politie kan amper optreden tegen jongeren onder de 16 die toch met e-step rijden

De Gentse politie geeft toe dat ze amper kan ingrijpen tegen jongeren onder de 16 met een elektrische step. “We hebben weinig tools in handen”, zegt de Gentse korpschef. Sinds de zomer gelden er strengere regels voor bepaalde jongeren, ze mogen niet meer met een e-step op de openbare weg. 

“We moeten toegeven dat we soms minderjarigen van 13 of 14 jaar betrappen met een e-step en dan amper tools hebben om op te treden”, zegt de Gentse korpschef Filip Rasschaert. Over hoeveel overtredingen het gaat, is moeilijk te zeggen. De cijfers worden niet apart bijgehouden. “En, ook bij andere verkeersovertredingen kunnen we weinig doen.” Het probleem duikt ook in andere steden en gemeenten op. 

We zijn absoluut geen voorstander van geldboetes maar er moet wel iets komen, de handhaving is niet eenvoudig
Filip Rasschaert, korpschef van de Gentse politie

De politie spreekt jongeren onder de 16 nu eerst aan. “Dat werkt soms maar het is niet altijd genoeg. We hebben navraag gedaan over hoe we het kunnen aanpakken. Zo zouden we ouders aansprakelijk kunnen stellen, of de step in beslag nemen”, verklaart Rasschaert. De Gentse politie lijkt niet van plan om dergelijke maatregelen echt toe te passen. Maar wat dan wel? 

Geldboetes, jongeren-pv’s en verkeersklassen

De Gentse politie is geen voorstander van geldboetes invoeren voor jongeren onder de 16. Dat gebeurt nu nog nergens, en er lijkt ook geen wettelijke basis voor te bestaan. Andere zones werken met jongeren-pv’s die overtreders verplichten om een verkeersklas te volgen. “Moeten we dat doen?”, vraagt de korpschef zich luidop af. Voor jongeren boven de 16 gelden nu dezelfde regels als voor meerderjarige overtreders. 

“Wat als een minderjarige door het rood rijdt?”

Gents raadslid Joris Vandenbroucke (Vooruit), die in het federaal parlement de regels voor de e-step op tafel legde, vraagt zich af wat de politie doet bij andere verkeersinbreuken die jongeren onder 16 jaar plegen. “Wat als een 14-jarige met de fiets door het rood rijdt?” legt hij Rasschaert voor. “Ook daar geldt dat er minder gehandhaafd wordt”, geeft de korpschef toe. “Als we dat anders zouden willen, gaan we bepaalde andere zaken moeten opgeven”, besluit de korpschef. 

De nieuwe regels over de e-steps gelden sinds 1 juli, je kan ze - onder meer - ook nalezen op de website van de Gentse politie

Meest gelezen