Lifetime Achievement Award op de MIA's gaat naar Vaya Con Dios: "Uniek internationaal verhaal"

Bij de MIA's, de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen,zal Vaya Con Dios geëerd worden met de Lifetime Achievement Award. De Belgische popgroep rond zangeres Dani Klein (69) scoorde begin jaren 90 enkele internationale hits en heeft miljoenen platen verkocht. Klein zal de onderscheiding tijdens de 15e editie van de MIA's op 26 januari in ontvangst komen nemen, als laatste originele lid van Vaya Con Dios.

Vaya Con Dios wordt midden jaren 80 opgericht door de Brusselse zangeres Dani Klein (69) - geboren als Danielle Schoovaerts - samen met contrabassist Dirk Schoufs en gitarist Willy Lambregt, beter bekend als Willy Willy. Die won drie jaar geleden trouwens de Lifetime Achievement Award op de MIA's, met zijn groep The Scabs. 

Bij het ontstaan van Vaya Con Dios is veel toeval gemoeid. Schoufs en Willy Willy kennen elkaar al, en worden gevraagd om sfeermuziek te voorzien voor de opening van een nieuwe winkel. Ze nemen Klein mee als gelegenheidszangeres. Een eenmalig optreden, met covers van Billie Holiday en Edith Piaf mondt uit in een volwaardige groep, die eigen muziek begint te maken.

Klein is de enige van de drie stichtende leden van Vaya Con Dios die nog leeft. Volgens VRT en steunpunt voor artiest en muzieksector VI.BE, die de MIA's samen organiseren, verdient Vaya Con Dios de Lifetime Achievement Award omdat de groep "als één van de enige Belgische namen zo nadrukkelijk, zo lang en zo breed aanwezig geweest op het internationale plan."

Een foto uit de beginperiode van Vaya Con Dios © Danny Willems

Vaya Con Dios heeft een uniek geluid door de uiteenlopende achtergronden van de drie groepsleden. Dirk Schoufs komt uit de jazzwereld, Willy Willy is meer gericht op rock en punk, en Dani Klein zingt veel soul en chanson. Resultaat van deze cocktail: zigeunermuziek met zuiderse invloeden, een vleugje retro en jazz, gedragen door de hese en krachtige stem van Klein.

Hun eerste single "Just a friend of mine" wordt meteen een succes, maar toch stapt Willy Willy uit Vaya Con Dios, officieel om zijn andere groep The Scabs voorrang te geven, maar achter de schermen speelt de relatiebreuk met Dani Klein mogelijk ook een rol. Zij had intussen een relatie met het derde lid van Vaya Con Dios, Dirk Schoufs.

Bij de release van "Night owls", het tweede album van Vaya Con Dios met daarop de hits "What's a woman" en "Neh Nah Nah" is hun internationale succes een feit. Bijna elke single wordt een hit in heel Europa.

BEKIJK: de videoclip van "What's a woman", de nummer 1-hit van Vaya Con Dios uit 1990:

Vanaf 1991 gaat Vaya Con Dios verder als eenmansproject van Dani Klein, nadat Dirk Schoufs - die kort daarna overlijdt - de groep heeft verlaten en de relatie tussen hem en Klein is geëindigd. Dani Klein begint solo aan een succesvolle periode met Vaya Con Dios, met optredens wereldwijd en miljoenen verkochte platen. Op 25 oktober 2014 zet ze een punt achter dat hoofdstuk, met een afscheidsconcert in Vorst Nationaal. 

Bij dat afscheid van Vaya Con Dios laat Dani Klein weten dat ze zich definitief terugtrekt uit de muziekwereld, door stemproblemen en omdat ze haar nummers beu is. Ze verdeelt haar tijd vanaf dan tussen Brussel en Andalusië, waar ze zeker de helft van het jaar woont.  

Maar: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een maand geleden heeft Dani Klein toch opnieuw van zich laten horen. Op vraag van platenfirma PIAS heeft ze enkele Vaya Con Dios-nummers opnieuw uitgebracht in een sobere pianoversie, op het album "What's a woman". Op 1 januari 2023 viert Dani Klein haar 70e verjaardag.

Danny Willems-2020

Deze Lifetime Achievement Award op de MIA's is niet de eerste carrièreprijs voor Vaya Con Dios. In februari 2006 kreeg Dani Klein al een carrièreprijs op de ZAMU Awards, de voorloper van de MIA's. Begin 2015 is Dani Klein opgenomen in de Radio 2 Eregalerij, een erkenning van de radiozender en SABAM. Ook het nummer "What's a woman" heeft al een plek gekregen in die Eregalerij.

BELUISTER - het gesprek met Dani Klein in "De ochtend":

Meest gelezen