Britse komiek versnippert 10.000 pond omdat David Beckham niet reageert op Qatar-ultimatum (of toch niet?)

Een filmpje waarin comedian Joe Lycett 10.000 Britse pond door de versnipperaar haalt, is de afgelopen uren viraal gegaan. Lycett had er de afgelopen week mee gedreigd dit te doen, als Engels voetbalicoon David Beckham niet zou stoppen als ambassadeur van het WK in Qatar. Omdat Beckham niet reageerde, voegde Lycett de daad bij het woord, schijnbaar.

In de aanloop naar het WK voetbal Qatar kwam Joe Lycett met een opvallende stunt op de proppen. In een filmpje stelde hij voetbalicoon David Beckham voor een ultimatum: als Beckham zou stoppen als officiële ambassadeur van het WK in Qatar, zou Lycett 10.000 pond (omgerekend zo’n 11.500 euro) doneren aan organisaties die lgbtqia+-mensen in de voetbalwereld ondersteunen. “Dat is 1.000 pond voor elk miljoen dat jij naar verluidt (van Qatar) krijgt.” 

Maar als Beckham niet binnen de week zou reageren, dreigde Lycett ermee diezelfde som geld in een versnipperaar te gooien en die stunt live te streamen, nét voor de openingsceremonie van het WK.

Homo-icoon

Lycett viseerde Beckham omdat hij in zijn ogen een homo-icoon is: hij was de eerste Premier League-voetballer die zich liet fotograferen voor het bekende homotijdschrift Attitude en hij was ook een van de eerste voetballers die openlijk sprak over zijn homo-fans, haalde Lycett in zijn ultimatum-filmpje aan.

“En je trouwde met een Spice Girl (Victoria Beckham, red.)”, eindigde Lycett smalend. “Dat is één van de meest homoseksuele dingen die een mens kan doen.” Het kan er daarom bij de biseksuele Lycett niet in dat Beckham zich door Qatar grof laat betalen om ambassadeur te zijn van het WK voetbal. 

“Qatar wordt gezien als één van de ergste plekken ter wereld om homo te zijn. Homoseksualiteit is er illegaal en kan er bestraft wordt met opsluiting, en als je moslim bent zelfs met de doodstraf.”

Versnipperaar

Dagen verstreken en gaandeweg zette Lycett zijn woorden kracht bij door online foto’s te publiceren van een houtversnipperaar en twee stapels geld. 

Toen het ultimatum zondagavond verstreek, zonder dat Beckham had gereageerd, voegde Lycett de daad bij zijn eerdere woorden: in een online filmpje liet hij zien hoe hij, gekleed in een regenboogjurk, de stapels geld in de hakselaar mikte. 

“Een platform voor vooruitgang”, schreef hij als bijschrift bij het filmpje, want zo had Beckham voetbal eerder omschreven.

Het filmpje lokte heel wat reacties los: van begrip tot onbegrip. Had hij het geld toch niet beter aan een goed doel gegeven? Die bui had Lycett op voorhand al ruim op voorhand zien hangen, zo blijkt nu. Want in een nieuw filmpje, dat Lycett vandaag online zette, biecht de komiek iets op.

“Ik ben het, de eikel die een pak geld versnippert temidden een inflatiecrisis”, kijkt Lycett in eigen boezem. En dan richt hij zich opnieuw tot David Beckham. “Ik had je verteld dat ik 10.000 pond zou vernietigen als jij je relatie met Qatar niet zou verbreken voor de eerste speeldag van de Wereldbeker. Als je je relatie niet zou verbreken of op geen enkele manier zou antwoorden, zou ik laten zien hoe ik 10.000 pond in een versnipperaar zou gooien. Of niet?”

En nu komt het: “Ik heb je niet de volledige waarheid verteld. Want de waarheid is dat het geld dat in de versnipperaar ging wel degelijk echt was, maar het geld dat eruit kwam, was vals. Ik zou nooit echt geld vernietigen, zo onverantwoordelijk zou ik nooit zijn.” 

Lycett zegt dat hij op voorhand al 10.000 pond had geschonken aan LGBTQ+-organisaties. “Dat deed ik zelfs nog voor ik vorige week het oorspronkelijk twitterbericht de wereld instuurde. Ik verwachtte namelijk nooit iets van je te horen.” Volgens de komiek lanceerde hij de stunt als hol dreigement, “om de discussie aan te wakkeren”. 

Ten slotte haalde Lycett wel degelijk nog iets echt door de versnipperaar: de voorpagina van Attitude-magazine, waarop Beckham in 2002 prijkte. “De eerste cover ooit van een homotijdschrift met een voetballer uit de Premier League. Ik heb Attitude gevraagd of ik dit mocht versnipperen en ze waren het er volkomen mee eens.” Waarna Lycett de cover door de versnipperaar haalt.

Meest gelezen