Mantelzorgers dag en nacht welkom om hun oudere geliefden te helpen in GZA Ziekenhuizen

De Antwerpse ziekenhuisgroep GZA start met een proefproject om de mantelzorgers van de oudere patiënten meer te betrekken bij de verzorging. De mantelzorgers krijgen een badge en hebben zo dag en nacht toegang tot de afdelingen Geriatrie. Ze kunnen eventueel de patiënt mee helpen verzorgen of hen gewoon bijstaan op moeilijke momenten. Het project start op 1 december in de campussen in Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel.

"Voor de oudere patiënten is de aanwezigheid van hun mantelzorger een geruststelling," zegt verpleegkundig diensthoofd Kenny De Cuyper. "Als ze een onderzoek moeten laten doen waar ze wat angstig voor zijn bijvoorbeeld, als ze verward zijn, of als ze geen vragen durven stellen aan de dokter of verpleegkundigen. Maar de mantelzorgers kunnen ook meehelpen met de verzorging als ze dat willen."

Vaak worden mantelzorgers nog te weinig betrokken tijdens een ziekenhuisopname

Kenny De Cuyper, verpleegkundig diensthoofd

Per patiënt kunnen 1 of 2 mantelzorgers een badge aanvragen waarmee ze dag en nacht in het ziekenhuis binnenkunnen. Zij zijn dan ook het aanspreekpunt voor het verzorgend personeel. Het project gaat op 1 december van start op 3 campussen van de ziekenhuisgroep in Antwerpen, Wilrijk en Mortsel.

Reactie verplegend personeel

"Onze verpleegkundigen staan nieuwsgierig tegenover het project," zegt Kenny De Cuyper. "Ze zijn al wel gewend om met mantelzorgers en familie om te gaan, het zal een aangename hulp voor hen zijn, maar ook een uitdaging. Het is zeker niet de bedoeling dat de mantelzorgers taken van de verpleegkundigen gaan overnemen, maar hun inzet zal wel een meerwaarde zijn voor zowel patiënt als verzorgend personeel."

Verwennerij

De hele week lang is het week van de oudere zorgvrager in de GZA Ziekenhuizen. Er staan allerlei activiteiten op het programma: zo krijgen alle oudere patiënten vandaag een bloemetje, morgen is er een ontbijtbuffet en kunnen ze kijken naar een filmdocumentaire "Rebels", waarin ouderen vertellen over de uitdagingen waar ze vandaag mee geconfronteerd worden in de maatschappij. 

 

Meest gelezen