Na 52 jaar stopt de Genkse volksdansgroep Het Weverke: "Folklore is niet meer populair bij jonge mensen"

De volkskunstgroep Het Weverke in Genk moet er na 52 jaar noodgedwongen mee stoppen. Tijdens de coronacrisis haakten veel dansers af en de groep heeft nu te weinig leden om nog shows op te voeren. Het orkest blijft wel nog bestaan.

Wie volksdans zegt, denkt waarschijnlijk aan jeugdbewegingen die in grote kringen dansen. Bij volkskunstgroep Het Weverke in Genk komt er veel meer bij kijken. Daar leren ze nog dansen zoals vroeger op oogstfeesten, kermissen of trouwfeesten. Dat was alleszins zo, want de volksdansgroep moet nu noodgedwongen stoppen. Het ledenaantal is te laag. “Voor een volksdans moet je met minstens acht personen zijn en de laatste tijd was het al een hele klus om acht personen bij elkaar te krijgen voor een optreden", vertelt Marleen Colson van Het Weverke. "We hebben dus heel veel shows moeten annuleren." 

Voor een volksdans moet je met minstens acht personen zijn

Marleen Colson, directeur volkskunstgroep Het Weverke

Veel leden van Het Weverke haakten na corona af. “Na corona probeerden we de draad opnieuw op te pakken, maar het werd nooit meer hetzelfde", gaat Colsen verder. "Een groot deel ging verder studeren en een ander deel had er gewoonweg geen zin meer in. We probeerden nog te verjongen, maar daar is weinig tot geen reactie opgekomen. Folklore is niet meer populair bij jonge mensen. Daarom hebben we met pijn in het hart de beslissing genomen om te stoppen met de groep."

A-koestiek, het orkest van de volkskunstgroep, blijft wel bestaan. Maar het zal geen folkloremuziek meer spelen. 

Meest gelezen