Dé talkshowpresentator bij uitstek dondert van zijn sokkel: wie is Matthijs van Nieuwkerk?

Na getuigenissen van medewerkers over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van "De wereld draait door" stopt de Nederlandse televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk onmiddellijk bij omroep BNNVARA. Dat heeft hij vandaag zelf aangekondigd. Maar wie is van Nieuwkerk en hoe groeide hij uit tot een van de populairste tv-persoonlijkheden in Vlaanderen en Nederland?

Matthijs van Nieuwkerk (62) is geboren en getogen in Amsterdam. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1984 als sportjournalist bij het Nederlandse dagblad Het Parool, maar al snel verhuisde hij naar de kunstredactie, waar hij in 1988 chef-kunst werd. In 1996 werd hij hoofdredacteur van Het Parool.

Van Nieuwkerks grote passie is voetbal: in 1994 richtte hij daarom samen met journalist Henk Spaan voetbalmagazine Hard Gras op. Dat magazine verschijnt nog steeds tweemaandelijks en van Nieuwkerk is er nog steeds hoofdredacteur. 

Eerst achter de schermen, dan voor de camera

Na zijn periode bij Het Parool trekt van Nieuwkerk naar de televisiewereld. Begin jaren 2000 is hij achtereenvolgens hoofdredacteur van de Amsterdamse televisiezender AT5 en netmanager van Nederland 3, maar beide functies laat hij snel achter zich. Vanaf dat moment besluit hij om voor de camera te gaan staan.

Vanaf 2002 presenteerde hij verschillende sport- en actualiteitsprogramma's zoals "Holland sport", "Nova", "TV3" en het verkiezingsprogramma "Nederland kiest". Hij wordt ook het gezicht van het populaire "Popquiz à gogo".

Van Nieuwkerk mocht vorig jaar nog koningin Maxima interviewen ter ere van haar vijftigste verjaardag.

"De wereld draait door"

Maar van Nieuwkerk is natuurlijk vooral bekend als presentator van "De wereld draait door". Vijftien jaar lang (2005-2020) maakte en presenteerde hij de dagelijkse talkshow die uitgroeide tot een van de best bekeken Nederlandse tv-programma's. Elke weekavond nodigde van Nieuwkerk er enkele bekende en minder bekende gasten uit om op een luchtige manier de actualiteit te bespreken. Ook Vlamingen kwamen geregeld over de vloer.

Zowel van Nieuwkerk als DWDD (zoals "De wereld draait door" ook bekend is in Nederland) winnen verschillende Nederlandse televisieprijzen. Ook in Vlaanderen is de presentator populair, in 2010 wordt hij tijdens Humo's Pop Poll verkozen als "bekwaamste buitenlandse tv-figuur" en in 2021 presenteerde hij "Popquiz" op VTM.

Naast alle lof over de kwaliteiten van van Nieuwkerk, ontstond er de laatste jaren wel ophef over het loon van de succesvolle presentator. Hij zou een stuk meer verdienen dan zijn collega's bij de openbare omroep. 

Op 27 maart 2020 werd de laatste aflevering van "De wereld draait door" uitgezonden. Meer dan 3 miljoen kijkers schoven aan voor het afscheidswoord van van Nieuwkerk. DWDD verdween, maar de talkshowhost niet: sinds december 2020 presenteert hij op zaterdag "Matthijs gaat door". Zijn loon zou nu wel aanzienlijk lager liggen.

BEKIJK - "Fijn dat u keek", de laatste woorden van Matthijs van Nieuwkerk in "De wereld draait door":

Grensoverschrijdend gedrag

Afgelopen vrijdag tuimelde van Nieuwkerk van zijn sokkel. Uit onderzoek van de Nederlandse krant De Volkskrant blijkt dat er jarenlang een angstcultuur heerste achter de schermen van "De wereld draait door" als gevolg van structureel grensoverschrijdend gedrag. "Lang bij DWDD werken was het ultieme recept voor een burn-out", klinkt het.

Ik zal de komende periode gebruiken om tot bezinning te komen en daarna hoop ik weer van me te laten horen

Matthijs van Nieuwkerk

Ruim 50 van de 70 oud-medewerkers die met de Volkskrant in gesprek gingen, omschrijven het gedrag van de presentator en enkele eindredacteurs als grensoverschrijdend. Medewerkers kregen hierdoor mentale problemen, vertoonden symptomen van posttraumatische stressstoornis of verlieten de media volledig. 

Van Nieuwkerk reageerde vrij snel op het artikel van De Volkskrant maar toonde in zijn eerste reactie geen berouw. Hij reageerde ook niet op het feit dat zo veel medewerkers ziek uitvielen. Een reactie die op weinig sympathie kon rekenen bij de omroep BNNVARA. Al snel volgde een tweede statement: "Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm." 

De reactie van BNNVARA is kort: "Het nieuwe statement nemen we mee in ons beraad en in de gesprekken die we met Matthijs voeren." Vandaag, drie dagen later, stapt van Nieuwkerk zelf op. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", luidt het. "Ik zal de komende periode gebruiken om tot bezinning te komen en daarna hoop ik weer van me te laten horen."

Van Nieuwkerk presenteerde op dit moment drie programma's bij BNNVARA: "Matthijs gaat door", "The connection" en "Chansons".

Meest gelezen