Zittingen in Oost-Vlaamse politierechtbanken over gsm-gebruik in auto: overtreders moeten zich verantwoorden

Deze week vinden in alle afdelingen van de politierechtbank in Oost-Vlaanderen themazittingen plaats rond rijden en tegelijkertijd de gsm gebruiken. De zittingen komen er nadat in het voorjaar, tijdens een sensibiliseringsactie rond het gevaar van het gebruik van gsm achter het stuur, rijbewijzen zijn ingetrokken. Op acht dagen tijd zijn toen 690 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor 8 dagen.

Je gsm gebruiken terwijl je aan het rijden bent, dat mag niet. Iedereen weet het, toch zijn er nog veel mensen die de regel aan hun laars lappen, zo blijkt uit een sensibiliseringsactie in mei van dit jaar. Er werden toen 690 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor acht dagen.

50 tot 70 zaken per zitting

De overtreders moeten zich deze week verantwoorden voor de rechter. De hele week vinden er themazittingen plaats in alle afdelingen van de politierechtbank in Oost-Vlaanderen. 

In Gent zijn er vijf zittingsdagen, in Aalst en Dendermonde twee, in Sint-Niklaas en Oudenaarde één. Op elke zitting werden tussen de 50 en de 70 zaken gefixeerd.

Voor de politierechtbank in Gent kregen de betrapte autobestuurders vandaag enkele honderden euro extra geldboete en een bijkomend rijverbod van twee tot drie weken op. Een vrouw die betrapt werd met de gsm in de hand, verklaarde dat ze zich dat niet kon herinneren. "Normaal zit die altijd in de houder, maar nu lag hij inderdaad naast mij. Al rijdend zou ik hem nooit gepakt hebben, dus ik moet stilgestaan hebben. Ik weet het niet meer." De politierechter reageerde streng. "Gsm'en achter het stuur is een derdegraadsovertreding. Zoals door het rood rijden, zou u zich dat herinneren?" De vrouw kreeg een rijverbod van 15 dagen en een boete van 320 euro.

Nieuwe actieweek

Nog tot 25 november organiseert het parket Oost-Vlaanderen opnieuw een actieweek. Daarbij zal extra gecontroleerd worden op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. 

Meest gelezen