100 amateurkunstenaars stellen binnenkort tentoon in KMSKA: dit zijn de winnaars van De Nationale Expo

Honderd amateurkunstenaars zullen vanaf 22 december tentoonstellen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij namen deel aan een wedstrijd georganiseerd door het museum, VRT en MuseumPASSmusées. Meer dan 2.500 kandidaten stuurden een werk in. De winnaars werden gekozen door het publiek en een professionele jury. "We willen een open huis zijn voor iedereen en dit project sluit daar heel mooi bij aan", zegt Carmen Willems, algemeen directeur van het KMSKA. 

Het KMSKA opende in september opnieuw de deuren na 11 jaar renovatiewerken. Om iedereen die met beeldende kunst bezig is de kans te geven om tentoon te stellen in het museum, werd een grote wedstrijd op poten gezet, De Nationale Expo. Meer dan 2.500 creatieve talenten stuurden een werk in. Dat werk moest een link hebben met het schilderij "Aanbidding door de koningen" van Peter Paul Rubens, een van de topstukken van het museum. 

"Aanbidding door de koningen" van Peter Paul Rubens was de inspiratiebron.

Het publiek kon 50 winnaars kiezen via een online stemming. Meer dan 125.000 mensen brachten een stem uit op hun favoriete werken. De andere 50 werken werden gekozen door een jury. 

De wedstrijd stond open voor alle leeftijden. "Iedereen kon meedoen ongeacht de ervaring en alle beeldende kunsten kwamen aan bod. Dat heeft heel wat mensen overtuigd om met hun talent naar buiten te komen, prachtig om te zien", zegt Erika T'Jaeckx, directeur van MuseumPASSmuseés. 

Het werk "The walking men" van Eric Martin is de publieksfavoriet met 1.224 stemmen.

Om kinderen extra te stimuleren om creatief aan de slag te gaan, werd ook een afgeleide wedstrijd georganiseerd op Ketnet. Hier namen 270 kinderen aan deel. 10 van hen veroverden een plek in het museum. 

"We hebben heel veel verschillende interpretaties gekregen, vaak met een link naar de wereld vandaag. Het was voor de jury dan ook niet makkelijk om een keuze te maken, want het waren stuk voor stuk meesterwerken", zegt Annemie Gulickx, netmanager van Ketnet.

"Bic art meets Rubens" van Anna Pelgrims is een van de winnende werken. Het werd geselecteerd door de Ketnetjury.

Vandaag zijn op de website van De Nationale Expo de honderd winnaars bekendgemaakt. Zij zullen binnen exact een maand hun droom in vervulling zien gaan. Dan zal iedereen hun werk kunnen komen bewonderen in het KMSKA.

Bovendien zal aan de winnaars gevraagd worden om hun werk te veilen voor De Warmste Week, de grote solidariteitsactie van VRT. Die online veiling start op vrijdag 16 december. Op 22 december, tijdens de vernissage van de expo, zal ook live kunnen worden geboden op de werken in de tentoonstellingszaal. 

"The inflatable Adoration of the Magi" van Gilles Tytgat is een van de werken die geselecteerd werden door de professionele jury.

Opvallend is dat meer dan 40 van de 100 winnende werken gemaakt zijn door kunstenaars uit de provincie Antwerpen. Ook tieners lieten zich niet onbetuigd. Vaak gingen ze met de hele klas aan de slag. 

"Snippers voor Rubens" is een groepswerk van 31 leerlingen uit het tweede middelbaar van het Sint-Ritacollege in Kontich.

Dat deed bijvoorbeeld het tweede middelbaar basisoptie Maatschappij en Welzijn van het Sint-Ritacollege in Kontich. Zij maakten het kunstwerk "Snippers voor Rubens", door stukjes uit magazines en kranten te knippen. "Ze hebben er hard aan gewerkt", vertelt leerkracht Freija Van Dyck. "Zelfs hun middagpauzes hebben ze opgeofferd om het af te maken." 

"Het is een heel groot en indrukwekkend museum", vinden de leerlingen. "Daarom zijn we enorm blij dat we er mogen hangen." Om stemmen te ronselen gingen ze langs bij vrienden en familie, maar ook in musea en op de tram vroegen ze mensen om op hen te stemmen. 

De Nationale Expo opent op 22 december 2022 de deuren en loopt tot 22 januari 2023 in het KMSKA in Antwerpen. Bekijk hier alle winnaars.

Meest gelezen