Foto: Radio2

Burgemeester Herentals wil bijna gezonken woonboot binnen de week weg: "Risico op herhaling en milieuschade is te groot"

In de jachthaven van Herentals was een woonboot aan het zinken, omdat het motorcompartiment vol met water stond. Omdat het water daarin vervuild was, kon het niet zomaar in de jachthaven gepompt worden. De civiele bescherming kwam ter plaatse. Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) liet via een burgemeesterlijk besluit weten dat de boot binnen de week weg moet.

Rond 8.30 uur vanmorgen kregen de hulpdiensten een melding van een zinkende boot in de jachthaven aan Noordervaart in Herentals. Het hele motorcompartiment van de boot stond vol water, maar dat was vervuild door olie. Daardoor kon het water uit de boot niet in de jachthaven gepompt worden.

De boot was versleten en er zaten gaten in. Daardoor is het schip beginnen zinken

Mien Van Olmen (CD&V), burgemeester

De brandweer heeft het motorcompartiment leeggetrokken en de civiele bescherming kwam ter plaatse om het water dat vervuild was geraakt, op te zuigen en af te voeren. Het gaat om een oude boot van meer dan 100 jaar oud. "De boot was versleten en er zaten gaten in. Daardoor is het schip beginnen zinken", vertelt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). "De gaten liggen terug boven het water, maar na regen kan de boot snel terug zinken."

Burgemeesterlijk besluit

De burgemeester heeft een burgemeesterlijk besluit opgemaakt om de boot weg te halen. "De boot was duidelijk niet goed onderhouden. Er was ernstige slijtage." Daardoor bestaat de kans dat de boot opnieuw kan zinken. "Het risico op herhaling en vooral op milieuschade is te groot. De eigenaar krijgt een week om de woonboot op een veilige manier weg te halen."

Opvolgingsproblemen

Het is niet de eerste keer dat een versleten boot te lang in de jachthaven van Herentals blijft liggen. "Enige tijd geleden hadden we hetzelfde probleem, maar toen is de boot effectief gezonken. Dat heeft heel wat verontreiniging met zich mee gebracht." Het gemeentebestuur is al langer in gesprek met het havenbestuur. "Er zijn duidelijk opvolgingsproblemen en het is voor ons een noodzaak om die opvolging te verbeteren."

We hebben al inspectie uitgevoerd naar de staat van de boten in de jachthaven

Mien Van Olmen (CD&V), burgemeester

Versleten boten hebben een duidelijk effect op het milieu en dat probleem wil de burgemeester graag aanpakken. "We hebben al een inspectie uitgevoerd naar de staat van de boten in de jachthaven. We gaan ook nog bestuurlijke maatregelen nemen op boten die risico hebben op inzinking of vervuiling."

Foto: Radio2

Meest gelezen