RF._.studio

200 Gentse leerlingen draaien dagje mee in UZ: "Ze mogen zelf een prik zetten en patiënten vervoeren"

200 Gentse leerlingen uit het secundair onderwijs draaien vandaag een dagje mee in het UZ Gent. Ze mogen er eens proeven van verschillende beroepen in de zorgsector. Met deze Zorgberoepenrally wil de sector de leerlingen warm maken voor een job in de zorg. "We leren hen onder meer hoe ze een spuitje moeten geven", zegt professor Rik Verhaeghe, directeur verpleging UZ Gent.

Zelf een prik zetten of patiënten van de ene naar de andere afdeling brengen. 200 Gentse leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs mogen vandaag eens voelen hoe het er écht aan toegaat in een ziekenhuis.

"We willen aantonen dat een job in de zorg heel divers is", vertelt professor Rik Verhaeghe, directeur Verpleging in het UZ Gent. "We nemen studenten mee in de logistieke ruimtes achter het operatiecomplex. Daar kunnen ze zien hoe een sterilisatieproces van gebruikte materialen gebeurt en hoe die pakketjes steriel klaargemaakt worden voor de operatie."

We tonen de leerlingen hoe we materialen na een operatie opnieuw steriel maken

Rik Verhaeghe, directeur Verpleging UZ Gent

De leerlingen mogen ook zelf de handen uit de mouwen steken. "We gaan ze leren inspuitingen geven. Niet op patiënten zelf natuurlijk, maar we leren hen wel meteen de juiste techniek aan."

"Daarnaast willen we hen ook betrekken bij het patiëntenvervoer, wat heel belangrijk is in een ziekenhuis. Het vervoer met de ziekenwagen, maar ook het transport met de bedden door het ziekenhuis willen we hen laten meemaken." De leerlingen krijgen ook te zien hoe een scan wordt gemaakt en hoe de planning van het operatiekwartier verloopt.

Charmeoffensief

Op die manier wil het ziekenhuis leerlingen overtuigen om te kiezen voor een job in de zorgsector. "Het is inderdaad een soort van charmeoffensief. Het is ook onze maatschappelijke rol om jongeren warm te maken voor een job in de zorg. We willen aantonen dat het aanbod van jobs in de zorgsector heel groot, maar ook erg boeiend is. Door ze zelf aan het werk te zetten, hopen we dat ze hier een ervaring opdoen die ze niet gaan vergeten."

Als we goed in de kijker zetten wat de mogelijkheden zijn, kunnen we hopelijk heel wat leerlingen warm maken voor een job in de zorg

Rik Verhaeghe, directeur Verpleging UZ Gent

De gezondheidszorg is één van de grootste sectoren qua tewerkstelling in Gent, maar nieuwe mensen vinden, is moeilijk. "Er staan veel vacatures open en dat is een probleem. Maar als we heel goed in de kijker zetten wat de mogelijkheden zijn, want ook woonzorgcentra, kinderopvang en thuisverpleging behoren tot de zorgsector, kunnen we hopelijk heel wat leerlingen warm maken voor een job in de zorg."

Meest gelezen