Hoge Raad voor de Justitie opent bijzonder onderzoek na doodsteken van agent in Brussel

De Hoge Raad voor de Justitie, die de werking van het gerecht controleert, gaat onderzoeken of er fouten zijn gemaakt in de zaak van Yassine M, de man die twee weken geleden een politieagent doodstak in Brussel. Het is pas de tweede keer dat zo’n bijzonder onderzoek wordt geopend in een lopend gerechtelijk onderzoek.

De dood van politieagent Thomas Monjoie in de Brusselse gemeente Schaarbeek riep de afgelopen weken al veel vragen op. Yassine Mahi, die de agent op 10 november doodstak, had zich eerder op de dag spontaan aangeboden in een politiebureau en had toen verklaard dat hij aanslagen wilde plegen tegen de politie. 

Het parket werd ingelicht en gaf de politie onder meer de opdracht hem te begeleiden naar een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. In de vroege avond voerde Yassine M. echter de daad bij het woord: hij doodde politieagent Thomas Monjoie en verwondde een andere. “Deze gebeurtenissen leidden tot grote beroering en riepen veel vragen op over het optreden van de politie, justitie en het ziekenhuis”, laat de Hoge Raad voor de Justitie weten.

Doel?

Omdat de zaak vele vragen oproept, is vandaag besloten om bij de Hoge Raad voor de Justitie een bijzonder onderzoek in te stellen in deze zaak. Doel van dit onderzoek? De werking van het gerecht en niet de individuele verantwoordelijkheden onder de loep leggen. 

Op basis van dit onderzoek zal de raad aanbevelingen formuleren “om ervoor te zorgen dat dergelijke gebeurtenissen zich niet meer kunnen voordoen”, zo luidt het. 

Het is pas de tweede keer dat de Hoge Raad voor de Justitie een bijzonder onderzoek voert in een lopend gerechtelijk onderzoek, met toegang tot het gerechtelijk dossier. De vorige keer was twee jaar geleden, in de zaak-Chovanec, waarbij de 38-jarige Slowaak Jozef Chovanec stierf nadat hij van een vliegtuig was gehaald en hardhandig was aangepakt door de politie in een cel op de luchthaven. 

In dit onderzoek zal de Hoge Raad zich niet uitspreken “over de feiten, noch over de inhoud van eventuele rechterlijke beslissingen”, laat de raad weten. “De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is essentieel voor de goede werking van de rechtsstaat.”

Meest gelezen