Zo ziet de skyline van Antwerpen er in de toekomst uit (C) Katoen Natie

Internationaal gerenommeerde architect Daniel Libeskind neemt Antwerpse Boerentoren onder handen: zo ziet het nieuwe ontwerp eruit

De internationaal gerenommeerde Amerikaanse architect Daniel Libeskind is gekozen om de Boerentoren in Antwerpen een nieuwe gedaante te geven. Met onder meer een nieuwe grote glazen "kroon" met een 360 graden uitzicht op de stad en een verticale groene "boeg" naast de toren, die toegang zal bieden tot de hoogste etages. "We transformeren het hele complex tot een openbare plek voor kunst," zegt Daniel Libeskind aan VRT NWS. Eigenaar Fernand Huts maakt zich sterk dat de Boerentoren over zes jaar klaar is. 

Krijgt de legendarische Antwerpse Boerentoren een nieuwe kroon van glas en een flankerende groene tweede toren als buur? Dat is het plan van de internationaal gerenommeerde architect Daniel Libeskind, dat is voorgesteld in Antwerpen.

De Boerentoren uit 1932, de eerste wolkenkrabber van Europa is een echt landmark aan de Meir in Antwerpen. Het gebouw werd twee jaar geleden door de bank KBC verkocht aan Katoennatie van Fernand Huts. Op dit moment wordt het kantoorgebouw grondig gestript en ontdaan van asbest. En vandaag is bekendgemaakt welke architect de Boerentoren een nieuwe gedaante zal aanmeten. Het is een grote internationale naam: de Amerikaan Daniel Libeskind, in samenwerking met het Belgische architectenbureau eld, op de persconferentie vertegenwoordigd door Bart Anthonissen.

Katoennatie had daarvoor een architectuurwedstrijd georganiseerd. Uit een 30-tal ontwerpen werd een concept uitgekozen "dat de Boerentoren als erfgoed intact laat, maar toch veel toegevoegde waarde biedt op het vlak van cultuur en tentoonstellingsmogelijkheden en vooral toegankelijkheid biedt naar de panoramazalen met een uitzicht van 360 graden".

"We kiezen radicaal voor cultuur", klinkt het. De collectie van de Phoebus-stichting van kunstverzamelaar Fernand Huts krijgt er onderdak, maar ook kunst uit andere privéverzamelingen of musea. En daarnaast cafés en restaurants. Geen appartementen of een hotel.  

Daniel Libeskind, een 76-jarige Amerikaan met Pools-Joodse wortels, is verguld met de opdracht in Antwerpen. "Ik ben verliefd geworden op de stad en de mensen, op de creativiteit en de verbeelding."

We transformeren het hele complex tot een openbare plek voor kunst

Videospeler inladen...

"De Boerentoren was in zijn tijd een nooit eerder vertoond ontwerp in art deco, zoals de Empire State Building in New York, waar ik woon," zegt Daniel Libeskind. "Maar het was privé, met kantoren en appartementen. Nu transformeren we het hele complex tot een openbare plek voor kunst." Dat betekent dat het hele gebouw leeggehaald wordt en lage vloeren moeten wijken om ruime, verticale zalen voor kunst te creëren.    

Bovenop het gebouw komen evenementenruimtes met helemaal bovenaan een groot glazen volume, een "kroon". Daar kunnen honderden mensen tegelijk van een weids uitzicht genieten. Omdat de Boerentoren naar boven toe smaller werd, was de circulatie niet eenvoudig. Dat lost Libeskind op door een nieuwe "boeg" op te richten naast het gebouw, een verticale schacht met veel begroeiing.  Toepasselijk, zegt de architect: "We voegen wat botanische elementen toe aan de toren van de boeren." 

BEKIJK - Daniel Liebeskind: "Over vijf jaar zal je een schitterende, nieuwe ervaring kunnen beleven in dit gebouw":

Videospeler inladen...

Zijn ontwerp moet nog worden voorgelegd aan de diverse publieke diensten en moet ook nog de nodige vergunningen krijgen.  Het staat buiten kijf dat er wel wat discussie zal zijn over de geplande metamorfose. Maar dat schrikt eigenaar Fernand Huts niet af.

Antwerpen is niet gemaakt voor de middelmatigheid

"Wij gaan het debat niet uit de weg. Een stad zonder debat is een dode stad," zegt Fernand Huts. "Het is en blijft de Boerentoren. Wij willen het erfgoed bewaren. Maar wij willen er een nieuw elan aan geven. Het project stijgt uit boven de middelmaat, maar Antwerpen is niet gemaakt voor middelmatigheid."

En hoe zit het met de timing? Het asbest weghalen zal drie jaar duren en daarvan is al een jaar voorbij. De bouw van de nieuwe structuren zal nog eens drie jaar duren. Fernand Huts maakt zich sterk dat de vernieuwde Boerentoren over een jaar of zes toegankelijk zal zijn voor iedereen.

Wie is Daniel Libeskind?

Daniel Libeskind werd 76 jaar geleden geboren in Lodz, in Polen. Zijn ouders overleefden de Holocaust. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde de familie eerst naar Israël en later naar de Verenigde Staten. Libeskind studeerde eerst muziek, en pas later architectuur. Hij maakte naam met zijn ontwerp voor het Joods museum in Berlijn. Hij was ook verantwoordelijk voor het masterplan voor "ground zero" in New York, na de terreuraanslagen. Libeskind ontwierp meerdere musea, ondermeer in Manchester, Denver en Vilnius en ook een theater in Dublin. In ons land ontwierp hij in 2015 een congrescentrum in Bergen, toen die stad Europese culturele hoofdstad was.

Meest gelezen