Congrescentrum WCCM in Bergen - foto Studio Libeskind

Daniel Libeskind verbouwt de Antwerpse Boerentoren; welke andere opvallende ontwerpen zijn van zijn hand?

Musea in Berlijn, Manchester, Vilnius, Denver. Een theater in Dublin. Een masterplan voor de plek waar de Twin Towers stonden in New York. De Amerikaanse architect Daniel Libeskind tekende al ettelijke opmerkelijke gebouwen voor hij de opdracht in de wacht sleepte om de Antwerpse Boerentoren te verbouwen. Zoals een congrescentrum in Bergen, Henegouwen, met typische scherpe, dramatische hoeken.

De opdracht om de Boerentoren in Antwerpen te verbouwen gaat naar de Amerikaanse sterarchitect of "starchitect" Daniel Libeskind. Hij is van plan om een grote glazen panoramische "kroon" op het gebouw te zetten en een groene "boeg" ernaast. 

De Boerentoren krijgt een culturele invulling, met tentoonstellingen en ook horeca. De eigenaar van het 90-jarige gebouw, de Antwerpse zakenman Fernand Huts, maakt zich sterk dat de toren over zes jaar klaar is om publiek te ontvangen.

Het is niet het eerste architecturale wapenfeit van Daniel Libeskind in ons land. In 2015 tekende de Amerikaanse architect een congrescentrum in Bergen, het WCCM. De stad was dat jaar Europese culturele hoofdstad. 

BEKIJK: Daniel Libeskind leidt rond in zijn WCCM, het Wallonia Congress Centre Mons (Journaal, 10 januari 2015)

Videospeler inladen...

Daniel Libeskind werd in Polen geboren in een Joodse familie. Zijn ouders overleefden de Holocaust. De herinnering aan de zwartste bladzijde uit de Europese geschiedenis markeert verschillende van zijn gebouwen. Zoals het Jüdisches Museum in Berlijn (2001): zigzaglijnen, scherpe hoeken, smalle lege ruimtes, kaal beton. 

In Amsterdam ontwierp Daniel Libeskind het Holocaust Namenmonument, met de namen van 100.000 Joodse slachtoffers van de nazi's. Koning Willem-Alexander opende het in 2021. 

In Denemarken ontwierp Daniel Libeskind in 2003 het Joodse Museum in Kopenhagen. In Dresden is het Militärhistorisches Museum der Bundeswehr van zijn hand en in Manchester tekende Daniel Libeskind in 2001 het Imperial War Museum North, met drie vleugels die verwijzen naar aarde, lucht en water en een voetgangersbrug.

In Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, bedacht Daniel Libeskind in 2018 het Mo Modern Art Museum.

Nog een spectaculair ontwerp waarvan de muren de zwaartekracht op de proef stellen: de toevoeging van Daniel Libeskind aan het Denver Art Museum in de Amerikaanse staat Colorado (2006).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Na de instorting van de Twin Towers op 11 september 2001, als gevolg van de terreuraanslagen van Al Qaeda, bedacht architect Daniel Libeskind een nieuwe invulling van "ground zero" in New York. Hij won de wedstrijd voor een nieuw masterplan. Daarvan is al een deel uitgevoerd.

Meest gelezen