Matthijs van Nieuwkerk in de studio van "De wereld draait door".

Topman van Nederlandse Publieke Omroep zet tijdelijk stap opzij tot er duidelijkheid is over onderzoek naar Matthijs van Nieuwkerk

Frans Klein, directeur bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), legt tijdelijk zijn functie neer tot er meer duidelijkheid is over het onderzoek naar Matthijs van Nieuwkerk. Over de presentator kwamen meerdere klachten binnen over grensoverschrijdend gedrag. Eerder vandaag raakte ook bekend dat Van Nieuwkerk stopt bij de Top 2000-programma's van de Nederlandse publieke omroep NTR. 

Uit een onderzoek van de Nederlandse krant De Volkskrant bleek dat er jarenlang een angstcultuur heerste achter de schermen van de talkshow "De wereld draait door". Dat zou vooral een gevolg zijn van grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Er loopt nu een extern en onafhankelijk onderzoek over de misstanden. Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid ervan, besliste directeur van de NPO tijdelijk een stap opzij te zetten. Dat laat de NPO vandaag weten in een verklaring. 

Eerder vandaag raakte bekend dat van Nieuwkerk stopt met de populaire televisieprogramma's "Top 2000 à Go-Go" en de "Top 2000 quiz". Van Nieuwkerk was hier bijna twintig jaar lang presentator van. NTR-directeur Francissen zegt dat de situatie bij de Top 2000 niet te vergelijken is met die van "De wereld draait door". Maar de klachten zouden "ook impact hebben op het team van de Top 2000 en de uitstraling van het programma". De omroep en Van Nieuwkerk hebben samen beslist de geplande opnamen te schrappen. De NTR bekijkt nog of de programma's met een andere presentator worden gemaakt.

Extreme woede-uitbarstingen

Gisteren maakte Van Nieuwkerk zelf bekend dat hij zou stoppen bij BNNVARA, de zender waarop hij naast "De wereld draait door" talloze andere programma's maakte. Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", verklaarde de 62-jarige presentator.

Meest gelezen