AFP or licensors

Voor wie "voor de sfeer" kijkt: dit moet je weten over Marokko, de tweede tegenstander van de Rode Duivels

Het is opnieuw aan ons! Onze Rode Duivels spelen hun tweede match op het WK in Qatar. Dit keer tegen Marokko, een geduchte tegenstander. Zeggen statistieken jou niks, maar wil je straks toch kunnen meepraten met de voetbalkenners? Hieronder een snelcursus Marokkaans voetbal.

 • De wedstrijd tegen Marokko zou nog een stuk pittiger kunnen worden dan die tegen Canada. De ploeg staat op de 22e plaats op de wereldranglijst, een stuk hoger dan Canada (dat op plaats 41 staat). En er hangt veel van af, voor Marokko: winnen ze van ons, dan behouden ze de kans om de voorrondes te overleven. Bij verlies mogen ze zo goed als zeker hun valiezen pakken.
 • Let op het volkslied van de Marokkanen, voor de start van de match. Het werd aan het begin van de 20e eeuw gecomponeerd als eerbetoon aan Sultan Moulay Youssef en bestond toen alleen uit muziek. In 1969 eiste koning Hassan II dat er een tekst aan toegevoegd werd. De eerste keer dat Marokkanen voetballers het volkslied hoorden zingen, was in 1970.
 • Marokko was het eerste Afrikaanse en Arabische land ooit dat zich wist te plaatsen voor de tweede ronde van een Wereldkampioenschap. Dat gebeurde in 1986, op het voor ons Belgen legendarische WK in Mexico (we verloren toen de kleine finale). Qatar 2022 is het zesde WK voor Marokko. 
 • De Marokkaanse voetballers worden de "Leeuwen van de Atlas" genoemd. 
 • Die Leeuwen rekenen op 4 Belgische spelers met Marokkaanse roots om de wereldbeker mee naar huis te nemen. Antwerpenaar Ilias Chair (31) voetbalde bij Club Brugge en Lierse, nu bij Queens Park Rangers. Selim Amallah (26) groeide op in de buurt van Bergen, en speelt nu  bij Standard Luik.  Anass Zaroury (22) is geboren in Mechelen, speelde voor de Belgische jeugdteams en Charleroi en verhuisde dit jaar naar het Britse Burnley. En Bilal El Khannous (18 lentes fris) groeide op in de schaduw van de bollen van het Atomium, in Strombeek. Hij is de seizoensrevelatie bij Racing Genk dit jaar, en de jongste speler van de ploeg.
 •  Voor wie supporteren Belgen met Marokkaanse roots? Voor België of voor Marokko? MNM-presentatrice Dorianne Aussems vroeg het voor "Villa Sporza" aan de bekendste taxichauffeur van Gent, Fouad. "Het heeft met opvoeding te maken", antwoordde hij. "Mijn vader stond erop dat we thuis Marokkaans praatten. Dat zorgt voor een band. Dus ja, als Marokko speelt, dan komt "de leeuw" in mij naar boven. Maar als Marokko uitgeschakeld is en België gaat door, dan sta ik 200 procent achter de Rode Duivels."

BEKIJK - MNM-presentatrice Dorianne Aussems praat met taxichauffeur Fouad:

Videospeler inladen...
 • In de Belgische grootsteden is de politie beducht voor rellen, voor, tijdens of na de wedstrijd. 
 • De wonderboy van de Marokkaanse ploeg is Achraf Hakimi (24). Speelt op rechts, in de verdediging (zeg: right-back). Hij tekende in 2021 een contract bij Paris Saint-Germain, dat ruim 60 miljoen euro voor hem neertelde. Daarvoor speelde Hakimi bij Dortmund, Inter Milan en Real Madrid. Zeg: "Let op zijn snelheid, sprints en doeltreffendheid."
 • In tegenstelling tot de Canadezen (die één vriendenmatch staakten omdat ze te weinig verdienden), klagen de Marokkaanse spelers niet over hun loonbrief. Hoeft ook niet. Achraf Hakimi is met zijn 170.000 euro per week zelfs de op vijf na best betaalde voetballer van Afrika. Vier Belgen doen beter, "onze" Eden Hazard is de absolute grootverdiener in dat rijtje: hij strijkt wekelijks 470.000 euro op. Om bij Real Madrid op de bank te zitten.
 • Een Egyptische journalist vroeg gisteren tijdens een persconferentie aan Eden Hazard of hij niet een tikkeltje te dik stond. Hazard reageerde koeltjes. Zeer professioneel van hem. Hopelijk vloekt het vanbinnen wel, en antwoordt hij op het veld vuriger dan in de perszaal.

BEKIJK - Eden Hazard krijgt een verrassende vraag over zijn gewicht:

Videospeler inladen...
 • Het belooft erg druk te worden in de Marokkaanse sportcafés. Voetbal is de populairste sport van het land, vooral bij de stedelijke jeugd. Volgens een studie zou ongeveer 90 procent van de Marokkanen voetbalwedstrijden bekijken in hun lokale sportcafé. 
 • Die supporters hebben redenen om zich zorgen te maken: honderd dagen geleden zat het team nog zonder coach. Na een conflict met topspeler Hakim Ziyech (29), een Nederlandse middenvelder met Marokkaanse roots, mocht bondscoach Vahid Halilhodzic zijn biezen pakken. Prijsbeest Walid Regragui (47) leidt de ploeg sinds 31 augustus: hij won al een paar prestigieuze bekers met clubteams.
 • Die van ons, Roberto Martinez, is ondertussen al zes jaar aan zet.  Dat is dan weer een paar jaar te lang, volgens sommige Belgische fans.
 • De eerste beleidsdaad van Regragui: hij haalde twee verbannen spelers terug, Hakim Ziyech en spits Abderazak Hamdallah. Hamdallah (31) was opnieuw welkom in de ploeg nadat hij zich verontschuldigd had voor penalty-gate. In 2019 had hij openlijk geruzied over een penalty tijdens een wedstrijd tegen Egypte: hij wilde die per se trappen. Niet dus, en exit Hamdallah. Officieel wegens "een rugblessure", maar het publiek wist wel beter. 
 • Diezelfde Hamdallah toonde zich begin dit jaar dan weer van zijn beste kant nadat de 9-jarige Rayan was overleden. De jongen zat in een waterput vast, en kon ondanks inzet van alle mogelijke middelen niet gered worden. Hamdallah bouwde een huis voor de ouders van Rayan.
 • De Marokkaanse voetbalwereld is niet vies van een schandaal. Begin dit jaar circuleerden beelden waarop de directeur van de Marokkaanse voetbalfederatie zegt dat hij de uitslag van een wedstrijd beïnvloed heeft. Letterlijk. "Ik heb een wedstrijd voor jou gemanipuleerd in de tweede divisie." Er is door de voetbalfederatie een onderzoek gestart. 
 • Over schandalen gesproken: Marokko zou ook hebben geprobeerd om de FIFA om te kopen met een flinke som geld. Het land hoopte op die manier het WK in 1998 te mogen organiseren. FIFA weigerde het aanbod, Frankrijk organiseerde dat jaar het kampioenschap. 
 • Onder het motto "vragen staat vrij" heeft Marokko ondertussen al tot vijf maal toe voorgesteld om het Wereldkampioenschap te organiseren. Het land zou daarvoor 14 stadions renoveren. Kostenplaatje: ruim 15 miljard euro. Voorlopig blijft het antwoord van de FIFA "njet". Het zou nochtans een historische beslissing zijn: het WK vond tot nu toe slechts 1 keer plaats op het Afrikaanse continent (Zuid-Afrika in 2010).

Het standpunt van Marokko ten opzichte van Qatar

Marokko en Qatar hebben best een goede relatie. In 2017, toen heel wat landen in de Golfregio een boycot oplegden aan Qatar (omdat het land nauwe banden zou hebben met Iran en Islamistische groepen steunde), hielp Marokko het land door essentiële spullen te sturen. Bovendien is Qatar de thuisbasis van veel Marokkaanse werknemers. Veel Marokkanen staan achter de goede relatie met het land.

"Qatar is bezig met de organisatie van een ongekend Wereldkampioenschap", zei Fouzi Lekjaâ, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. "Qatar eert zonder enige twijfel de hele Arabische wereld."

Meest gelezen