"Angstig en wonderlijk gemaakt", is te lezen op de eerste t-shirts van Lydia Ann en Timothy Ronald Ridgeway.

Het ongelooflijke verhaal van de tweeling Lydia Ann en Timothy Ridgeway: in 1992 ingevroren als embryo, in 2022 geboren

In de Amerikaanse staat Tennessee is een tweeling geboren uit donorembryo's die dertig jaar geleden ingevroren werden. Op 31 oktober mochten Rachel (33) en Philip (35) Ridgeway een dochter en een zoon verwelkomen in hun familie. Het zouden de oudste embryo's zijn die geboren zijn. 

In april 1992, toen Nirvana nog een band was, kwamen Lydia Ann en Timothy Ronald Ridgeway al tot leven. Al waren ze toen nog een embryo. Dertig jaar nadat ze ingevroren werden, zijn ze nu geboren. "Ik was vijf jaar oud toen god het leven gaf aan Lydia en Timothy", vertelt vader Philip Ridgeway aan CNN. "Op een bepaalde manier zijn zij onze oudste kinderen, ook al zijn ze onze kleinste." Ridgeway en moeder Rachel Ridgeway hebben al vier kinderen, maar de tweeling zijn de eerste via in-vitrobehandelingen (ivf). "Verbijsterend", noemde vader Ridgeway het nog. 

Volgens het National Embryo Donation Centre (NEDC), dat de embryotransfer uitvoerde, gaat het om de oudste embryos die uiteindelijk geboren worden. De vorige recordhouder was Molly Gibson. Zij werd in 2020 geboren uit een embryo dat bijna 27 jaar lang was ingevroren. In een verklaring zegt het NEDC dat het hoopt dat anderen hierdoor aangemoedigd worden ook voor embryo-adoptie te kiezen.

Een lange weg

De twee kleinste Ridgeways hebben in hun korte leven al een lange weg afgelegd. De tweelingembryo's waren oorspronkelijk voor een andere en anonieme familie bedoeld. De man van het koppel zou toen in de 50 geweest zijn en de eicel zou gedoneerd zijn door een 34-jarige vrouw. Het koppel volgde een ivf-behandeling om ouders te worden, maar besloot om de embryo's in te vriezen. Tot 2007 werden ze bewaard in een vruchtbaarheidslaboratorium aan de westkust van de VS. Het koppel besloot toen om de embryo's te doneren aan het NEDC in Knoxville, Tennessee. Begin dit jaar werden de embryo's uiteindelijk in de baarmoeder ingenesteld. 

Volgens experten maakt het eigenlijk niet zoveel uit hoe lang de embryo bevroren blijft. "Als je bevroren bent bij 128,9 graden Celsius onder nul, vertragen de biologische processen tot bijna niets", vertelt John Gordon, de dokter van de familie Ridgeway aan de Amerikaanse zender CNN. En dus maakt het verschil tussen een week en twee decennia misschien niet zoveel uit, volgens de dokter. Volgens vruchtbaarheidsexpert Dr. Zaher van het Rejuvenating Fertility Center in New York is vooral de leeftijd van de vrouw op het moment dat zij de eicel doneert, van belang. "Als de patiënt 25 was, zullen haar embryo's hoogstwaarschijnlijk overleven", vertelt hij aan CNN.

Meest gelezen