Foto: Radio2

Watertoren Borsbeek loopt leeg na lek: 1 miljoen liter drinkwater gaat verloren

In Borsbeek is een watertoren, met daarin 1 miljoen liter drinkwater, volledig leeggelopen door een lek. Tijdens graafwerken werd een waterleiding in de buurt van de watertoren geraakt. Een parkeerterrein liep volledig onder water en de gezinnen van een drietal straten zaten zonder drinkwater. Pidpa heeft het lek dinsdagavond hersteld, intussen heeft iedereen opnieuw water. De parking blijft woensdagochtend wel nog afgesloten. 

Vlakbij de watertoren in Borsbeek, aan de Lucien Hendrickxlei, stond het hele parkeerterrein dinsdagnamiddag onder water na een lek in de waterleiding. Een kraan had tijdens graafwerken een waterleiding geraakt. “Na de melding rond 15.30 uur hebben we meteen twee ploegen uitgestuurd die op zoek zijn gegaan naar het lek", zegt Alain T'Syen van watermaatschappij Pidpa. Rond 19 uur was het lek gevonden en is Pidpa gestart met de herstelling.

Een olympisch zwembad bevat 2 miljoen liter water, dus bij dit lek is een half zwembad water weggelopen

Alain T'Syen van drinkwatermaatschappij Pidpa

Door het lek liep de grote watertoren van Pidpa volledig leeg. Zo kwam er 1.000 kubieke meter water, dat is 1 miljoen liter water, op straat en in de riolering terecht. "Dat is heel uitzonderlijk", vertelt T'Syen. "Een watertoren regelt de druk en doet dienst als reserve, om bijvoorbeeld een piek in drinkwaterverbruik op te vangen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die leegloopt. Enkele jaren geleden is er ook een watertoren leeggelopen, ook na een breuk in de waterleiding. Ter vergelijking: een olympisch zwembad bevat 2 miljoen liter water, dus bij dit lek is een half zwembad water weggelopen."   

De brandweer was ter plaatse om het water weg te pompen. De gezinnen van drie straten in de buurt zaten enkele uren zonder drinkwater. "Het lek bevindt zich aan een buis met een grote diameter, dus we denken dat het pas rond middernacht hersteld zal zijn. In de tussentijd hebben we een aquamobiel opgesteld waar mensen drinkwater kunnen halen." Intussen heeft iedereen opnieuw drinkwater. De parking blijft voorlopig wel nog afgesloten. 

Meest gelezen