Film van de week: in “Good luck to you, Leo Grande” gaat Emma Thompson volledig naakt, en dat verdient respect

Voor haar vertolking van een gepensioneerde schooljuf op zoek naar goede seks in "Good luck to you, Leo Grande", verdient Emma Thompson een Oscar. Ze speelt niet alleen de pannen van het dak. Ze is ook een en al body positivity. En dat is niet onbelangrijk, in tijden waarin veel mannen, vrouwen, jongens en meisjes onzeker zijn over hun lichaam. 

Nancy is een gepensioneerde schooljuf van 55, en weduwe. Veel plezier heeft ze niet beleefd aan haar huwelijksjaren, toch niet in bed. Ze heeft, zo bekent ze, nog nooit een orgasme gehad. “Er zijn nonnen met meer seksuele ervaring dan ik. Het is echt gênant”. Nu besluit ze daar wat aan te doen. Het is tenslotte nooit te laat om iets bij te leren. 

Het to-dolijstje van Nancy

Nancy bestelt een afspraak met een sekswerker, in een hotelkamer. Wat ze van hem wil? Goede seks, de eerste keer in haar leven. Ze heeft zelfs een to-dolijstje voor hem klaargemaakt, want ze wil waar voor haar geld. Maar als Leo de hotelkamer binnenwandelt, is Nancy toch een pak minder vastberaden dan ze zich had voorgenomen. 

BEKIJK – Wat heeft Nancy op haar verlanglijstje staan met haar date in “Good luck to you, Leo Grande”?

Videospeler inladen...

De gelauwerde actrice Emma Thompson is misschien op haar best in historische kostuumdrama's waarin ze haar gevoelens knarsetandend moet verbijten (denk aan "Sense and Sensibility"), ze beschikt ook over een flinke dosis komisch talent en dat komt hier van pas. Humor is de saus in deze film, die toch een delicaat thema behandelt: de gêne voor ons eigen naakte lichaam, zeker als we een dagje ouder zijn. Een schaamtegevoel dat ons wordt aangepraat van bij onze geboorte, en dag na dag wordt versterkt door al die perfecte lijven die in de media worden opgevoerd.

Schaamte is toxisch. Daar komen alleen maar slechte dingen van. Er is niks mis met seks. Seks is goed voor je.
Actrice Emma Thompson

Geen wonder dat Nancy, een godsdienstlerares nota bene, in haar eerste date met Leo haar wishlist niet krijgt afgevinkt. En toch. Leo slaagt erin om haar zelfvertrouwen beetje bij beetje op te krikken.  

Nancy’s ogen gaan open. Ze ontdekt dat haar lijf een speeltuin is, in plaats van “dat karkas dat ze al een heel leven met zich meezeult”. En dat allemaal dankzij Leo Grande, die haar teder en begripvol begeleidt.  

BEKIJK – Hoe slaagt Nancy erin om voor het eerst in haar leven plezier te beleven aan haar eigen lichaam?

Videospeler inladen...

De drempelvrees van Daryl

Nancy vergist zich in Leo. Hij is niet de hunk die als gigolo aan de slag gaat om zijn studies te kunnen betalen. Hij is niet dat prototype sekswerker. Zij hoeft hem ook niet te redden. Dit is geen omgekeerde versie van “Pretty Woman”. Nee, Leo doet zijn werk oprecht graag. Dat is ontwapenend om te zien.

Leo wordt gespeeld door de Ierse acteur Daryl McCormack. Hij deed enkele seizoenen mee in “Peaky Blinders” (als Isaiah) en is nu op Apple TV+ te zien in “Bad Sisters”, de Ierse versie van de VTM-serie “Clan”. Als relatieve nieuwkomer meespelen in een zogenaamde two hander, waarin je letterlijk in je blootje komt te staan naast een iconische actrice als Emma Thompson, stelde zijn zenuwen behoorlijk op de proef. 

BEKIJK – Hoe raakte Daryl mcCormack dankzij Emma Thompson verlost van zijn minderwaardigheidscomplex tijdens de opnames?

Videospeler inladen...

R.E.S.P.E.C.T. voor Emma

Niemand moet nog overtuigd worden van het talent van Emma Thompson. Andermaal overtreft ze zichzelf in deze kleine fijne film, die in amper 19 dagen werd opgenomen. Het lijkt een verfilmd toneelstuk, met amper twee acteurs op amper één locatie: de hotelkamer waar ‘het’ moet gebeuren. Het originele script, geschreven door Katy Brand en regisseur Sophie Hyde, was bedoeld voor televisie. Gelukkig werd het een langspeelfilm: zo komt Thompson tenminste in aanmerking voor een Oscar. Het zou haar derde zijn, mocht dat lukken: ze won haar eerste voor haar hoofdrol in “Howards End”(1992), haar tweede voor het scenario van “Sense and sensibility” (1996).

Thompson is niet alleen fantastisch als Nancy, ze neemt ook haar verantwoordelijkheid als stem van haar generatie. In een film die afrekent met schaamte als een toxisch product van onze samenleving, kan ze niet anders dan zelf het goede voorbeeld geven: ze laat finaal alle pudeur van haar lichaam glijden en gaat pal voor de spiegel staan. Het is een ijzersterk beeld dat je nooit vergeet. R.E.S.P.E.C.T. Emma Thompson.

BEKIJK - Hoe komt het dat zoveel vrouwen zich schamen voor hun seksleven?

Videospeler inladen...

"Good luck to you, Leo Grande" speelt vanaf vandaag in de bioscoop.

Meest gelezen