Indrukwekkende primeur in Heilig Hartziekenhuis Lier: na ernstig fietsongeval opereert chirurg vanuit zijn rolstoel

Geoffroy Vandeputte, orthopedisch chirurg in het Heilig Hartziekenhuis in Lier, is opnieuw aan het werk na een ernstig ongeval zo'n 9 maanden geleden. Hij zit nu voor altijd in een rolstoel maar dat hield hem niet tegen om te blijven opereren. “Vanuit mijn ziekenbed ben ik op zoek gegaan naar verlamde chirurgen die vanuit een rolstoel werken. Ik ben dan al snel een algemeen chirurg in de Verenigde Staten tegengekomen. Er werkt ook iemand op die manier in Luxemburg en in Italië, maar in België ken ik zo niemand.”

Begin februari was dokter Geoffroy Vandeputte aan het mountainbiken op een afgepijld parcours en kwam er een vallende boom op hem terecht. "Zoiets gaat heel snel, ik was duidelijk op de verkeerde plaats op het verkeerde moment", vertelt hij bij Radio2 in Antwerpen. Vandeputte hield er een klaplong aan over, 15 gebroken ribben en had ook ruggemergschade. Die heeft hem blijvend verlamd in de onderste ledematen. Er volgde een zeer moeilijke periode. "Ik was in het begin serieus van de kaart."

Nadat de eerste klappen verwerkt waren, begon de dokter vanuit zijn ziekenhuisbed via Google te zoeken naar lotgenoten. "Zo kwam ik al snel bij een filmpje van een Amerikaanse chirurg die kon opereren met een speciale rolstoel, één waarmee hij ook kon staan. Van het één kwam het ander en zo zijn we beginnen werken aan eenzelfde oplossing voor mij en mijn job. Ik kan met mijn rolstoel zowel zitten als staan, en ik kan hem besturen met een joystick. Daardoor zijn alle verplaastingen in de operatiezaal mogelijk. Opereren doe ik zittend, zoals ik al gewoon was om te doen, omdat ik gespecialiseerd ben in de kleine, fijne chirurgie."

Het weegt wel, maar ik heb gelukkig mijn vrouw en kinderen, goeie vrienden en collega's die me helpen

Geoffroy Vandeputte, orthopedisch chirurg

Mentaal is het niet altijd even makkelijk om de gevolgen van het ongeval te dragen, vertelt Vandeputte nog. "Het weegt, maar het is ongelooflijk om te ervaren hoe iedereen mij wil helpen. Ik heb gelukkig mijn vrouw, kinderen, vrienden en collega's, maar ik word ook heel vaak geholpen door mensen die ik niet ken. Als ik wat sta te twijfelen of te sukkelen, is er altijd wel iemand die me te hulp schiet." Vijf maanden na het ongeval is de chirurg ook weer auto beginnen rijden.

Ik hoop dat mijn verhaal inspirerend kan zijn voor anderen, op die manier vind ik het goed dat er zoveel aandacht gaat naar mensen met een beperking

Op de vraag hoe zijn patiënten reageren, antwoordt Vandeputte enthousiast: "Uitermate goed!" Hij is vooral blij dat zijn patiënten hem blijven vertrouwen en dat doet hem duidelijk hoorbaar deugd. Vandeputte staat nu volop in de belangstelling omdat zijn situatie en de manier waarop hij nu werkt uniek is in ons land. "Ik sta eigenlijk versteld van al die aandacht en de vele positieve reacties. Het is ook goed dat er positieve aandacht is voor mensen met een beperking. Ik kan alleen maar hopen dat mijn verhaal op die manier inspirerend is voor anderen, zoals ik mijzelf liet inspireren door de video van die Amerikaanse chirurg."

Meest gelezen