Radio 2

Klimaatactie op muren van Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen

Activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion hebben protestslogans geprojecteerd op de gevel van het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) in Antwerpen. Ze protesteren tegen de straffen voor 3 Belgische klimaatactivisten in Nederland. Die lijmden zich onder meer vast aan het schilderij "Meisje met de parel" in Den Haag. De actievoerders aan het M HKA kregen voor hun protest de toestemming en zelfs stroom van het museum.

Actievoerders van de klimaatbeweging Extinction Rebellion hebben woensdagavond protestslogans geprojecteerd op de witte buitenmuren van het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) in Antwerpen. Het ging om een solidariteitsactie met de 3 Belgische klimaatactivisten die in Nederland zijn veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 voorwaardelijk, na een actie in het Mauritshuis in Den Haag. Eén van hen had zijn hoofd vastgeplakt aan het meesterwerk van Johannes Vermeer. Een andere actievoerder had met een blik rode namaaksoep gegooid en een derde filmde de actie. Extinction Rebellion vindt de straf buitensporig.

"Een overdreven straf voor een geweldloze actie die geen schade veroorzaakte aan het schilderij, want er is doelbewust gekozen voor kunstwerken achter beschermingsglas. Wij zijn ook grote kunstliefhebbers zonder geweld", aldus Bertina Maes van Extinction Rebellion. "Burgerlijke ongehoorzaamheid is in de geschiedenis de drijfveer geweest voor maatschappelijke verandering, en dat hebben we nu meer nodig dan ooit. Als we niets ondernemen, worden we allemaal het slachtoffer van klimaatrampen. Denk maar aan wat er vorig jaar in Wallonië is gebeurd".

M HKA steunt het protest en levert zelfs stroom voor de actie

De oproep van de klimaatbeweging is alvast bij het M HKA niet in dovemansoren gevallen. Het museum stemde in met de actie en levert zelfs de elektriciteit voor de projectie op de gevel. “De ruimte van de kunst is de ruimte waarin de maatschappij nadenkt over de wereld. Extinction Rebellion heeft die ruimte recent gebruikt om urgente aandacht te vragen voor de klimaatcatastrofe die eraan komt. Een terechte vraag", zegt algemeen en artistiek directeur Bart De Baere. "Zo'n slogan op de gevel is een zuivere actie, geen beschadiging. Het is ook een uitnodiging tot een dialoog en die moet er zijn."

Meest gelezen