Radio 2

Meer en meer reeën aangereden in de Westhoek: "Het diertje heeft nog 20 minuten liggen spartelen en kermen"

In de Westhoek worden er de laatste tijd meer en meer reeën aangereden. In de regio Ieper en Poperinge heeft de politie dit jaar al 33 aanrijdingen met dieren geregistreerd. “De populatie van reeën in de zuidelijke Westhoek is al een hele tijd aan het groeien”, zegt Lieven Stubbe van Natuurpunt.

Er zijn meer aanrijdingen met reeën in de Westhoek en bovendien gebeuren ze het hele jaar door. Bjorn Wydaeghe (40) uit Hollebeke maakte het onlangs mee. "Ik vertrok rond 4 uur 's morgens naar mijn werk. In de buurt van de Palingbeek voelde ik een enorme klap. Ik schrok enorm, stapte uit en zag een ree spartelen op het fietspad naast de baan. Het diertje heeft nog 20 minuten liggen kermen voordat het stierf."

Noël Sanders (73) uit Poperinge houdt al jaren cijfers bij van het wild in de streek. "Dit jaar heb ik al 18 meldingen van aangereden reetjes. Maar die cijfers zijn maar een fractie van de werkelijke aantallen. Ik registreer enkel wat me gemeld wordt." Ook bij de politie stellen ze vast dat de cijfers in stijgende lijn gaan. De politiezone Arro Ieper ontving dit jaar al 33 meldingen van aangereden dieren. Woordvoerder Glenn Verdru: "Het wildbestand is sterk gegroeid en wordt een permanent aandachtspunt in het verkeer.”

Bewuster in het verkeer

“De populatie van reeën in de zuidelijke Westhoek is al een hele tijd aan het groeien”, zegt Lieven Stubbe van Natuurpunt. “De eerste reeën waren er al in de jaren 80 en sindsdien is het aantal enorm gegroeid. Nu zitten er al meer dan 100 reeën in onze bossen. Er is een betere natuurbescherming en er wordt veel minder gejaagd op reeën. Dat zorgt ervoor dat het aantal groeit.”

Volgens Stubbe is het verkeer een grote boosdoener. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat reeën plots de straat kunnen oversteken. Ik ben voor snelheidsbeperkingen en verkeersborden waar nodig. Een goede sensibiliseringscampagne zou goed zijn.”

Reeën en damherten

Jagers mogen in de Westhoek niet zomaar op reeën schieten. “In samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos mogen jagers een bepaald aantal reeën afschieten. Dat zijn er een tiental per jaar en zo verjongt de populatie.” Volgens Stubbe zijn de dieren ook veel meer gewend aan de aanwezigheid van mensen, waardoor ze minder schuw zijn. "Je zal ook groepjes van vier of vijf reeën tegenkomen langs de kant van de weg. Vroeger waren ze bijna altijd alleen op pad.”

Maar het is vooral belangrijk om het verschil te kennen tussen een ree en een damhert. “De beesten die we vaak zien, zijn ontsnapte damherten. Die worden gekweekt door mensen en zoeken dus zelf mensen op. Het is belangrijk om goed het onderscheid te maken tussen reeën en damherten”, besluit Stubbe.

Radio 2

Er staan op diverse plaatsen in de Westhoek verkeersborden die waarschuwen voor overstekende reeën. Bovendien raadt de politie aan om niet te snel te rijden in de buurt van bossen. Op de plaats waar Bjorn Wydaeghe de ree doodreed, was de snelheidsbeperking onlangs van 70 naar 50 km per uur gebracht. "En toch kon ik niet op tijd stoppen. Het is een moeilijke kwestie."

Meest gelezen