Minister Peeters: "Met een klok kan verlichting langs gemeente- en gewestwegen losgekoppeld worden"

Als gemeentebesturen waar de gemeente- en gewestwegen in één cluster samenzitten, toch hun straatverlichting 's nachts willen doven, kan dat met een klok opgelost worden. Als ze daar ook de lichten langs de gewestwegen uit willen, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). Zelf is ze vanwege de verkeersveiligheid geen voorstander  van het doven van straatverlichting. In drie van de zeven Limburgse clusters zijn de eerste stappen naar de omschakeling al gezet. De minister pleit voor een snellere verledding van de openbare verlichting. Vanmorgen bezocht ze de Rijksweg in Dilsen-Stokkem en Maaseik waar de klassieke straatverlichting vervangen wordt door LED's.

"Wij krijgen van veel lokale besturen de vraag om overal de openbare verlichting te doven. We willen dat niet zomaar doen op onze gewestwegen omdat daar veel verkeer passeert, er zijn veel kruispunten, bochten, ondergrondse kruisingen, dichte bebouwing, er zijn vaak wegenwerken, ... voor mij primeert ten allen tijde de verkeersveiligheid. Daarom zeg ik: doven waar het kan, maar laten branden waar het moet", aldus minister Peeters.

Als gemeenten absoluut de straatverlichting willen doven, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen

Vlaams minister Lydia Peeters

Technisch is het wel uitvoerbaar. "Als lokale besturen toch absoluut het licht willen doven op de gemeentewegen die in dezelfde cluster zitten als de gewestwegen, kunnen we dat met een klok oplossen. Maar als ze ook op die gewestwegen het licht uit willen, dan vragen wij ook dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen. Want we zien toch in de verkeersstatistieken dat er meer ongevallen gebeuren in het donker. Dus volledig doven van de lichten, dat moet je weloverwogen doen. Er zijn dus al initiatieven, maar ik geef toch de voorkeur aan duurzame initiatieven zoals de verledding van de openbare verlichting, ook op lokale wegen. Dat is niet alleen zuiniger, het geeft je ook de mogelijkheid om het centraal aan te sturen en te dimmen. Daarom roep ik de lokale besturen en Fluvius op om daar sneller werk van te maken", besluit minister Peeters.

Al drie clusters omgeschakeld

In Limburg zijn ondertussen - tenminste van de kant van het Agentschap Wegen en Verkeer - de nodige stappen gezet zodat drie van de zeven clusters kunnen omschakelen en de gemeenten de straatverlichting kunnen doven. In de eerste zitten Oudsbergen, As, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken en Genk, in de tweede Beringen, Ham, Lummen, Leopoldsburg, Tessenderlo, Halen, Herk-de-stad, Heusden-Zolder en Laakdal en in de derde Tongeren, Riemst en Bilzen.

Vandaag kwam minister Peeters alvast kijken hoe langs de Rijksweg in Dilsen-Stokkem en Maaseik de oude gasontladingslampen werden vervangen door nieuwe armaturen met LED-verlichting. Tegen 2025 moeten zo 78.000 toestellen in Vlaanderen vervangen zijn.

Meest gelezen