Een raket sloeg in op een appartementsgebouw waarbij al minstens een dode viel.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Zes doden na raketaanvallen op Kiev, in Moldavië en Lviv stroom grotendeels hersteld

Verschillende delen van Oekraïne zijn opnieuw getroffen door Russische raketaanvallen. In de provincie Kiev zou geen stroom meer zijn, nadat energievoorzieningen zijn geraakt. In het hele land vielen al minstens zes doden en 34 gewonden. Ook de stad Lviv en buurland Moldavië had stroomstoringen. Daar is de stroom grotendeels hersteld.

Over heel het land ging het luchtalarm af en werden explosies gehoord. Kort daarop zou de elektriciteit zijn uitgevallen. In de hoofdstad Kiev raakte een raket een appartementsgebouw, waarbij al minstens drie doden en 20 gewonden vielen. Volgens de burgemeester van Kiev, Vitaly Klitschko, zou ook een 17-jarig meisje om het leven zijn gekomen. Het Oekraïense ministerie van Defensie schat dat er in heel Oekraïne zes doden vielen vandaag.

BEKIJK - De eerste beelden:

Videospeler inladen...

"De hele stad zit zonder licht"

De energievoorzieningen leken opnieuw het doelwit te zijn. Oekraïense autoriteiten melden dat heel de provincie Kiev zonder stroom zitten. "80 procent van de hoofdstad zit zonder stroom en water", zegt Klitschko in een televisie-interview. "We doen er alles aan om vanavond zowel de elektriciteits- als de watervoorziening te herstellen." Veel details over de getroffen infrastructuur is nog niet bekend. Het Oekraïense kernenergiebedrijf Energoatom meldde dat het noodgedwongen de kerncentrales van Pivdennoukrainsk, Rivne en Chmelnytsky stillegde door stroomverlies. 

In de westelijke stad Lviv viel ook de elektriciteit uit en waren er problemen met de watervoorziening. "De hele stad zit zonder licht", zei de burgemeester van de stad, Andriy Sadovy op Telegram kort na de aanvallen. Hij voegde eraan toe dat alleen elektriciteitsvoorziening in de regio getroffen, maar dat de stad zelf gespaard bleef. Ondertussen heeft de stad opnieuw elektriciteit en is de watervoorziening volledig hersteld. 

Ook in de helft van buurland Moldavië waren er stroomstoringen. Dat meldde vicepremier en minister van Infrastructuur Andrei Spinu. Ondertussen is er opnieuw stroom in een groot deel van de hoofdstad. Volgens Sergiu Tofilat, een lokale energiebeleidsanalist, is de energievoorziening van het land afhankelijk van een hoogspanningslijn die door de regio Transnistrië loopt. Sinds maart is Moldavië aangesloten op het Europese net. Als er bombardementen zijn in Oekraïne, wordt de lijn automatisch afgesloten om dat net te beschermen. 

BEKIJK - In de omgeving van Zaporizja in het zuidoosten van het land werd een ziekenhuis vernield door Russische raketten. Daarbij kwam een pasgeboren baby om:

Videospeler inladen...

Chaos veroorzaken

Het was de zoveelste grootschalige raketaanval van Rusland van de afgelopen maanden. Volgens Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp was het ook niet de laatste. "Het lijkt erop dat Rusland probeert te compenseren wat het op de grond niet gedaan krijgt", vertelt hij in "Terzake". Rusland trok pas zijn troepen terug uit Cherson, een belangrijke strategische stad in het Zuiden. "We zien dat het moeilijk is om terrein te winnen, zeker nu de winter voor de deur staat. Het alternatief is dan dit soort raketaanvallen. Wellicht hoopt Rusland chaos te veroorzaken en door vluchtelingenstromen zal de druk op Europa ook weer toenemen."

BEKIJK - Waarom is Poetin in Armenië? Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp licht het toe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen