Nicolas Maeterlinck

"Bocht van 180 graden" of "verduidelijking"? Zowel oppositie als coalitiepartners kritisch voor premier De Croo (Open VLD) in begrotingsdiscussie 

Parlementsleden van de oppositie én de meerderheid zijn na afloop van de commissie Begroting kritisch voor premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn uitspraken over de budgetneutraliteit van de lagere btw op energie. De Croo zei eerst dat die maatregel geen extra gat in de begroting zou slaan, maar klonk later minder stellig. "Een bocht van 180 graden" zegt de N-VA, maar ook bij coalitiepartner CD&V en in de eigen partij zijn er kritische stemmen.

Vorige week nam staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) ontslag nadat ze onder vuur was komen te liggen door veelbesproken fouten in de begrotingstabellen. Omdat de exacte timing van de accijnsverhoging nog niet gekend is, had het kabinet van De Bleeker de kosten van de btw-verlaging al in de begroting ingecalculeerd, maar nog niet de eventuele opbrengsten van de accijnzen. De exit van De Bleeker betekende ook meteen het aantreden van Alexia Bertrand, die snel overstapte van MR naar Open VLD. 

“Een materiële fout”, zei premier en partijgenoot Alexander De Croo toen. Hij benadrukte dat de permanente btw-verlaging op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent de komende jaren geen extra gat in het budget zou slaan. 

Ondertussen klinkt De Croo al veel minder overtuigd, na een kritische beoordeling van de Belgische begroting door de Europese Commissie. “De accijnshervorming zal ingevoerd worden, maar we gaan ze natuurlijk stap voor stap invoeren. We gaan niet plots de tarieven nog eens bijkomend doen verhogen op basis van fiscaliteit als de prijzen zeer hoog blijven."

Een bocht van 180 graden?

De Europese Commissie is gisteren toelichting komen geven in de commissie Begroting in de Kamer. Daaruit bleek duidelijk dat de discussie over de budgetneutraliteit van de lagere btw op energie allerminst van de baan is. Na afloop van de commissie waren parlementsleden van zowel de meerderheid als de oppositie niet mals voor de woorden van De Croo. "Terzake" sprak met enkelen van hen.

BEKIJK: "Je huis opwarmen of je potje eten koken is geen luxe":

Videospeler inladen...

"De Europese Commissie geeft ons gelijk", zegt parlementslid Sander Loones (oppositiepartij N-VA), die vorige week de bal aan het rollen bracht toen hij de fouten ontdekte in de begroting. "Bertrand start vanuit een zeer slechte positie, met dieprode cijfers en geen enkele hervorming die de toekomst voorbereidt."

Ook partijgenoot en fractievoorzitter Peter De Roover is dezelfde mening toegedaan. "Een bocht van 180 graden zien we wel vaker in liberale milieus. En dat is toch wel pijnlijk, want laat dat nu net ook de reden zijn voor het ontslag van De Bleeker."

Opvallend is dat ook parlementsleden van meerderheidspartijen van zich laten horen. Zo wond bijvoorbeeld CD&V-fractieleider Servais verherstraeten er geen doekjes om. "Uiteraard zal de btw-verlaging op energie volgend jaar uiteraard niet budgetneutraal zijn. De premier heeft dat eerst anders gezegd, maar ik ben blij dat hij zijn verklaringen toch heeft bijgestuurd."

Voetjes op de grond

Zelfs sommige liberalen steken hun kritiek niet onder stoelen of banken. "We leven in een wereld waarin iedereen gelooft dat er oneindig veel geld is voor de staat en alles kan compenseren", zegt parlementslid Christian Leysen. "We moeten weer met de voetjes op de grond staan, want we hebben een verantwoordelijkheid voor de volgende generaties." Of De Bleeker het bij het rechte eind had, wil Leysen daarmee niet gezegd hebben.

Thomas Martens, woordvoerder voor de Open VLD Kamerfractie, is het in ieder geval niet eens met de kritiek, uit welke mond dan ook. "Dit is absoluut geen bocht, maar een precisering en verduidelijking van wat eerder is gezegd. Een bocht is totaal niet aan de orde."

Meest gelezen