Extra personeel om wantoestanden bij kinderopvang aan te pakken, te weinig volgens oppositie

De dienst van het Agentschap Opgroeien die mee toezicht houdt op de kinderopvang krijgt maar een deel van het extra personeel dat gevraagd was om de wantoestanden in de kinderdagverblijven aan te pakken. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) pareert de kritiek en benadrukt dat er heel wat extra inspecteurs bijkomen. "Dat zijn mensen die ook effectief langsgaan in de kinderdagverblijven."

Er komen 27 extra klantenbeheerders bij het Agentschap Opgroeien, minder dan de 42 die gevraagd waren. Dat is te weinig volgens de oppositie. Na de wantoestanden in de kinderopvang bleek volgens oppositiepartij Groen uit de onderzoekscommissie dat die dienst onderbemand is. "Ze kennen die mensen en hun dossiers nauwelijks persoonlijk, want ze moeten er elk meer dan 200 opvolgen", legt Celia Groothedde (Groen) uit. "Als je wil dat ze de toestand in een kinderdagverblijf kunnen opvolgen, moet de werklast werkbaar zijn."

Minister Crevits is het niet eens met die kritiek en benadrukt dat de Vlaamse regering alles samen meer dan 8 miljoen euro investeert in extra personeel. Samen goed voor meer dan 100 mensen. "De helft daarvan gaat aan de slag bij de inspectie, degene die effectief langsgaan bij de kinderdagverblijven en kijken of alles in orde is. De andere helft gaat aan de slag bij het agentschap (red. onder meer op de dienst waar Groen naar verwijst)." Crevits benadrukt dat het een "huzarenstuk zal zijn om die mensen te vinden", met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. 

Meest gelezen