Na meer dan 60 jaar verdwijnen de iconische Rode Kruisstickers, bekijk hier alle stickers door de jaren heen

De stickers die het Rode Kruis Vlaanderen elk jaar verkoopt aan kruispunten en op parkings van supermarkten verdwijnen. Na 61 jaar worden de intussen iconische geworden stickers vervangen door pleisters. "Met de pleisters kiezen we voor een bruikbaar product dat ook een duidelijke link heeft met onze activiteiten." Bekijk onderaan alle stickers van 1961 tot nu.

Al meer dan 60 jaar brengen vrijwilligers van het Rode Kruis stickers aan de man om hun werking te ondersteunen. De stickers werden voor het eerst verkocht in 1961. In de beginjaren waren het vrij sobere exemplaren: veelal wit met een rood kruis en een jaartal, soms aangevuld met een ander symbool.

De allereerste echte stripfiguren op een Rode Kruissticker waren trouwens De Smurfen, niet toevallig maken die nu een comeback op het nieuwe alternatief. En dat alternatief zijn pleisters geworden. "De tijd was rijp voor iets nieuws", zegt Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis Vlaanderen. "Met de pleisters kiezen we voor een bruikbaar product, dat tegelijk ook een duidelijke link met één van onze activiteiten heeft."

Zo gaat de pleister er dus uit zien:

De bijsturing richting pleister zal wellicht ook de verkoop wat moeten aanzwengelen. De laatste jaren verkoopt de klassieke sticker niet meer zo goed. Daar zit de coronacrisis voor een groot stuk tussen: in coronajaar 2020 werd de sticker gratis verdeeld en konden mensen zelf kiezen of ze een gift deden. Dat gebeurde nauwelijks. Ook in 2021 bedroeg de verkoop amper de helft van een normaal jaar.

Ook de editie van dit jaar viel wat tegen. Met een opbrengst van 2,6 miljoen euro was het nog ver onder het vooropgestelde doel van 3 miljoen euro van voor corona. Ter vergelijking: in 2019 werd nog een recordbedrag van 3,3 miljoen euro opgehaald met de stickers.

Erg veel lijkt er op het eerste gezicht verder niet te veranderen. De pleister lijkt namelijk erg op de voormalige sticker: het gaat om één groot stuk, waar je zelf pleisters op maat kan afknippen.

De actie zelf behoudt ook grotendeels dezelfde vorm. Vrijwilligers zullen van 20 april tot 4 mei volgend jaar op verschillende plaatsen de pleisters aan de man brengen: van de klassieke kruispunten tot parkings van supermarkten.

Het Rode Kruis Vlaanderen viert trouwens hun 50e verjaardag. De stickerverkoop is dus met andere woorden ouder dan de huidige organisatie. Voordien bestond het Rode Kruis natuurlijk ook al, maar was er geen afzonderlijke structuur voor Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap.

Het Internationale Rode Kruis werd al in 1863 opgericht door de Zwitser Henri Dunant, de Belgische tak is maar een jaartje jonger en was daarmee de oudste nationale afdeling.

Bekijk alle stickers van 1961 tot nu


Klik hieronder op een tijdperk om direct naar de stickers van toen te springen.

De jaren 60
De jaren 70
De jaren 80
De jaren 90
De jaren 2000
De jaren 2010
De jaren 2020

Meest gelezen