Helft van 669 gecontroleerde sociale huurders heeft eigendom in buitenland: "We verbreken dan meteen huurcontract"

Bijna de helft van de 669 gecontroleerde sociale huurders blijkt een eigendom te hebben in het buitenland, ook al hebben ze volgens de wet dan geen recht op een sociale woning. "Het is echt belangrijk dat de schaarse sociale woningen gaan naar de mensen die er echt nood aan hebben", zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), die oproept om nog meer te controleren.

Het is in België niet toegelaten om een sociale woning te huren als je een eigendom hebt, of dat nu in het binnen- of buitenland is. "Bij een vermoeden dat daar misbruik van wordt gemaakt, wordt daarop gecontroleerd", zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Intussen werden al 669 onderzoeken uitgevoerd, waarbij zo'n 46 procent procent tegen de lamp liep. "De helft van de gecontroleerde huurders blijkt dus een eigendom in het buitenland te hebben."

"Binnen ons onderzoek gaat het over zo'n driehonderd mensen, maar bijvoorbeeld Antwerpen, Lier en Hamme hebben ook een eigen opsporingssysteem. Daarmee zijn nog zo'n honderd mensen betrapt. In totaal gaat het nu dus over een vierhonderdtal mensen." 

Verbreking huurcontract

"Het is echt belangrijk dat de schaarse sociale woningen gaan naar de mensen die er echt nood aan hebben", zegt Diependaele. "En dat zijn niet de mensen met een eigendom. In dat geval verbreken we het huurcontract en gaat de woning naar iemand die er recht op heeft. We gaan dan ook na hoelang de persoon al in die frauduleuze toestand zit. De sociale huisvestingsmaatschappij kan de sociale toeslag, die de persoon dan ten onrechte heeft ontvangen, terugvorderen."

Veel mensen verbreken nu zelf het huurcontract

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen (N-VA)

"We merken dat heel wat mensen die onterecht een sociale woning hadden, nu zelf het huurcontract verbreken. Zo vermijden ze dat ze de sociale toeslag moeten terugbetalen. Al hebben we daar geen cijfers van."

"Momenteel voeren maar 32 van 89 sociale huisvestingsmaatschappijen en 2 sociale verhuurkantoren die onderzoeken uit", zegt Diependaele. "Dat is dus niet eens de helft. Er is dus nog veel verbetering mogelijk. Het zou ideaal zijn dat iedereen erop controleert."

Meest gelezen