Stad Mechelen en organisatoren van WK-matchen op groot scherm sensibiliseren supporters over mensenrechten

In Mechelen kan je op vier plaatsen de WK-wedstrijden op groot scherm volgen, en daar zal ook aandacht zijn voor de schending van de mensenrechten in gastland Qatar. Het gaat onder meer om de werkomstandigheden bij de bouw van de stadions en de discriminatie van de LGBTQIA+-gemeenschap. Bij de WK-locaties in Mechelen worden er affiches en flyers van een campagne van Amnesty International verspreid. 

In Mechelen zijn vier locaties goedgekeurd waar iedereen de matchen van het WK voetbal op groot scherm kan volgen. De stad gunt iedereen het voetbalplezier maar staat ook stil bij de mensenrechten waar gastland Qatar het niet nauw mee neemt. 

"Gelijkwaardigheid en goede werkomstandigheden zijn zaken waar we als stad erg naar streven", zegt schepen van mondiaal beleid Rina Rabau Nkandu (Groen). "Bij de bouw van de stadions in Qatar was er duidelijk weinig sprake van gelijkwaardigheid of goede werkomstandigheden."

"Toch heb ik ook alle begrip dat het WK boycotten niet evident is. Veel supporters en voetballers zijn ongelukkig met hoe het loopt, maar ze hebben zelf geen impact op de keuze voor de locatie van het WK. Voetballers zelf hebben meestal maar een of twee kansen om naar een WK te gaan. Het is dan ook cruciaal dat we blijven inzetten op sensibilisering om mensen te informeren over wat er fout loopt."

Affiches en flyers van Amnesty International op WK-locaties in Mechelen

Om de supporters te sensibiliseren steunt de stad een campagne van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Op de vier locaties worden affiches en flyers verspreid met daarop een QR-code. Zo kan je een petitie van Amnesty International ondertekenen. 

Amnesty International roept in de campagne op om het hardst werkende team van het WK te compenseren. Ze bedoelen daarmee de arbeidsmigranten die onder andere de nieuwe stadions hebben gebouwd. De  slechte omstandigheden waarin dat gebeurde, hebben hun levens voorgoed veranderd of in veel gevallen zelf vroegtijdig beëindigd, zegt Amnesty. De organisatie vraagt om hun families te vergoeden.

Als Chirogroep staan we niet achter de waarden en normen van gastland Qatar
Michael Huys, Chiro Heffen

Eén van de vier locaties in Mechelen is Chiro Heffen. "In principe willen we ons alleen focussen op het sportieve en het evenement dat we aanbieden. Anderzijds kunnen we niet naast alles wat er zich nog afspeelt in Qatar", zegt Michael Huys, voorzitter van de oudleidingsvereniging. "We steunen volledig de oproep van de stad Mechelen en de campagne van Amnesty International. Als chirogroep staan we niet achter de waarden en normen van het gastland van dit WK. We hebben het ook zeer moeilijk met het antiregenboogbeleid van de FIFA. Bij ons telt iedereen mee. Wij sluiten niemand uit."

Meest gelezen