BuildUp

Bouwbedrijf uit Aarschot isoleert je volledige huis in 24 uur tijd met gevel- en dakpanelen

Bouwtechnologiebedrijf BuildUp uit Aarschot heeft een techniek ontwikkeld om huizen en gebouwen op 24 uur tijd volledig in te pakken met isolatie. Het bedrijf moet voorlopig met de nieuwe techniek vooral in het buitenland aan de slag.

De gevel- of dakpanelen worden vooraf gemaakt in de fabriek van BuildUp. "Daarna worden de panelen op de werf met een kraan gemonteerd. Het oude huis wordt op die manier volledig ingepakt in een nieuw jasje zodat er geen energieverlies meer is", legt CEO Hélène de Troostembergh van BuildUp uit bij Radio2. "Als we klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we onze huizen zo snel mogelijk goed isoleren. Met deze techniek wordt dat mogelijk."

Duur voor gemiddeld gezin

Al is het "isolatiejasje" op dit moment nog niet betaalbaar voor een gemiddeld gezin, geeft de Troostembergh toe. "We hopen dat de vraag naar ons product de komende jaren zal stijgen zodat de panelen goedkoper en toegankelijker worden voor iedereen. Eén ding is zeker: je hele huis in één keer laten isoleren is goedkoper dan bijvoorbeeld je dak en je gevel apart onder handen te nemen."

België hinkt achterop

BuildUp past de techniek momenteel vooral toe op grote projecten in het buitenland. Zo renoveerden ze onlangs tientallen huizen van een sociaal woonproject in Frankrijk. "We zouden heel graag ook projecten doen in eigen land, maar we merken dat Nederland en Frankrijk daar al 5 à 10 jaar langer mee bezig zijn. België loopt dus achter en daarin is er een belangrijke rol weggelegd voor de politiek. Anders gaan we die klimaatdoelstellingen niet halen", beweert de CEO.

Er is een belangrijke rol weggelegd voor de politiek. De isolatieregels mogen echt strenger

Hélène de Troostemberg, CEO van BuildUp

Sinds oktober van dit jaar mogen de huurprijzen van woningen in Vlaanderen die niet voldoende energiezuinig zijn niet meer of slechts gedeeltelijk geïndexeerd worden. Een stap in de goede richting, ook subsidies en renteloze renovatieleningen zijn dat, maar voor de Troostembergh mag het nog strenger. "In Frankrijk mag je sociale woningen met een te laag energielabel vanaf 2025 gewoonweg niet meer verhuren. Daardoor wordt er nu massaal gerenoveerd. Wij ontwikkelen technieken om je woning in één klap energieneutraal te maken."

BuildUp

Meest gelezen