15 procent van appeloogst bleef hangen aan de boom als gevolg van lage opbrengst, dure energieprijzen en zware concurrentie

De appeloogst dit seizoen was beter dan verwacht. Er waren 9 procent meer appelen dan andere jaren en die waren ook van heel goede kwaliteit. Maar voor fruittelers was het net dit seizoen een stuk moeilijker en duurder om die appelen te oogsten en te verkopen. 

"Eind juli hebben we een schatting gemaakt van de appeloogst van dit jaar", zegt Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). "We verwachtten 220 000 ton Belgische appelen. Dat waren er uiteindelijk 240 000. De kwaliteit was ook uitstekend. Maar jammer genoeg krijgen we niet veel voor die appelen. Er is veel concurrentie. Dat heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Appelen uit buurlanden van Oekraïne of van landen die vroeger aan Rusland leverden, komen nu bij ons terecht. Daarnaast zijn de prijzen van grondstoffen zoals bijvoorbeeld meststoffen enorm gestegen. En bovendien swingen de energieprijzen de pan uit."

Veel fruittelers hebben hun oogst gewoon niet geplukt of onmiddellijk naar de verwerking gebracht

Luk Vanoirbeek, VTB

"Dat we zo'n fantastische oogst hadden dit seizoen, heeft ons niet veel opgeleverd", gaat Vanoirbeek verder. "Want de prijzen die we betalen om de appelen te plukken en te bewaren, zijn niet in verhouding met de prijzen die we ervoor krijgen. Daardoor zijn de voorraden 20 procent lager dan normaal. Appelen werden niet geplukt of onmiddellijk naar de verwerking gebracht."

Uitzonderlijke situatie: meer appelen maar minder geplukt

"Wat dit seizoen is gebeurd, is echt uniek", zegt Vanoirbeek. "We hadden een betere oogst, maar in de koelruimtes ligt er minder dan anders omdat het gewoon veel te duur is om de appelen te bewaren. Dat gaat eigenlijk in tegen de natuur van de fruittelers. Die zijn het hele jaar bezig om een zo goed mogelijk product te telen. En het stuit hen dan ook tegen de borst dat ze een deel van de opbrengst moeten laten hangen. Dat is een puur economische beslissing. Het is natuurlijk schrijnend dat zoiets moet gebeuren en dat we er niet in slagen de prijs voor de appelen op te krikken."

Het nieuwe normaal?

"Ik verwacht niet dat er op korte termijn verbetering komt", besluit Vanoirbeek. "Er is de inflatie, de loonkostenstijging voor de fruitsector volgend jaar, de hoge energierekeningen... Ik hoop wel dat we er in Europa in slagen met nieuwe appelsoorten meer nichemarkten te bedienen. Dat zou mogelijk op langere termijn een oplossing kunnen bieden voor het probleem."

Meest gelezen