Beerse en Vosselaar breiden goede samenwerking verder uit: "Inwoners optimaal bedienen"

De gemeenten Beerse en Vosselaar blijven hun goede samenwerking verderzetten. De lokale besturen werken al jaren samen, zoals op vlak van mobiliteit en armoede. Om de toekomstige beleidsuitdagingen aan te kunnen, willen ze hun samenwerking nu uitbreiden. Een fusie behoort voorlopig nog niet tot de plannen.

Voor beide gemeenten is het duidelijk om de samenwerking verder te zetten. "Om alle uitdagingen in de toekomst aan te kunnen, is het belangrijk om als lokale besturen samen te werken", vertelt burgemeester van Vosselaar, Gilles Bultinck (CD&V). "Zo'n samenwerking biedt besturen de kans om hun dienstverlening te verbeteren of een sterker beleid neer te zetten en laat ook toe kosten te drukken."

De buurgemeenten werken al 20 jaar samen. "Er is een samenwerkingsverband, zoals de politie- en hulpverleningszone, Regio in Transitie, IOK en de sociale woonmaatschappij." De lokale besturen groeiden de laatste jaren meer naar elkaar toe. "Dat komt door de gezamenlijke problematieken, zoals mobiliteit of armoede. Ook ons vrijetijdsaanbod delen we met elkaar. We wonen letterlijk naast elkaar. Als we een aanbod hebben voor onze inwoners, waarom dan niet voor die van Beerse en omgekeerd?"

De lokale besturen gaan onderzoeken hoe ze de samenwerking kunnen uitbreiden. "We gaan bekijken waar we elkaar kunnen helpen. Dat zullen logische zaken zijn, zoals bijvoorbeeld kennis uitdelen en beroep doen op elkaars expertise. In Vosselaar hebben wij minder personeel die gespecialiseerd zijn in bepaalde zaken, zoals milieu. In Beerse zijn die experten er wel, waar wij dan bijvoorbeeld beroep op kunnen doen. We willen elkaar versterken om onze burgers optimaal te kunnen bedienen."

Fusiegesprekken

Vorig jaar stelde Beerse de vraag of een fusie tot de mogelijkheden behoort. "Daar hoort een mooie financiële bonus bij, maar wij hebben de conclusie getrokken dat we nog steeds twee verschillende organisaties zijn die naar elkaar moeten toegroeien. Voor onze inwoners is dat ook nog niet noodzakelijk."

Meest gelezen