Beringen voert als eerste Limburgse gemeente armoedetoets uit bij iedere beleidsbeslissing die het bestuur neemt

De stad Beringen voert voortaan een armoedetoets uit voor er beleidsbeslissingen worden genomen. In zo’n toets wordt gevraagd aan inwoners in armoede wat de stad kan doen om hun situatie te verbeteren. Beringen is de eerste Limburgse gemeente die de armoedetoets structureel invoert en daarvoor samenwerkt met SAAMO Limburg vzw. 

Aan het begin van de legislatuur stelde SAAMO Limburg vzw, het vroegere RIMO, aan de Limburgse besturen voor om een armoedetoets te gebruiken. “De bedoeling van de toets is ervoor te zorgen dat lokale besturen in hun beleid rekening houden met mensen in armoede”, legt Frederik Vaes van SAAMO uit. De stad Beringen is nu het eerste bestuur in Limburg dat zo’n armoedetoets gaat invoeren. “Vooraleer we de knoop doorhakken in een beslissing checken we nu eerst bij verenigingen en ervaringsdeskundigen wat de impact daarvan is op mensen in armoede”, zegt Thomas Vints, burgemeester van Beringen. “De bedoeling is vooral dat we zorgen dat de ongelijkheid niet meer groeit.”

Energie

Eén van de eerste thema’s waarvoor de armoedetoets werd uitgevoerd, ging over energie. “Mensen weten vaak niet wat hun rechten zijn”, vertelt Vaes. “Een op de twee vraagt de verhoogde tegemoetkoming niet aan of is te beschaamd om naar de mutualiteit te stappen. 

De situatie van velen kan verbeteren als de stad meer en duidelijke informatie aanbiedt”, zegt Maaike Nuenen, een van de ervaringsdeskundigen waarop Beringen beroep doet. De stad gaat daarom een brochure uitbrengen om de inwoners te informeren. 

Opleiding

Naast de armoedetoets krijgen alle personeelsleden van de stad Beringen een opleiding rond armoede. “Dat is belangrijk want zo weten zij wat we bedoelen met armoedebestrijding en welk steentje ze via hun dienst kunnen bijdragen”, merkt Vaes op. Ook andere lokale besturen zoals Genk en Maasmechelen denken erover om een soorgelijke armoedetoets in te voeren. 

 

 

Meest gelezen