Radio2

Beweegroute in Hooglede geopend: "In een jaar tijd meer dan 200 routes in heel Vlaanderen"

In Vlaanderen zijn dit jaar al meer dan 200 beweegroutes aangelegd in 90 steden en gemeenten. In Hooglede is een van de routes deze morgen geopend. Het doel is om mensen op een laagdrempelige manier te laten bewegen, want dat gebeurt nu nog te weinig. 

"10.000 stappen: elke stap telt" is een campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo's en Agentschap Zorg en Gezondheid. Steden en gemeenten die vanuit het project een gezonde, beweegvriendelijke omgeving inrichten, krijgen daarvoor geld van de Vlaamse regering. Vorig jaar werd gewerkt aan de stappensignalisatie op straat. Dit jaar ligt de focus van de campagne op beweegroutes, zoals het parcours dat in Hooglede bestaat. 

"We vragen aan lokale besturen om een route te maken die gemakkelijk is om te wandelen", legt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) uit. "Hier en daar zijn er stopplaatsen op die wandeling, waar mensen wat simpele beweegoefeningen moeten doen. We willen aantonen dat bewegen gezond is en dat elke mens daar nood aan heeft. Je hoeft niet per se grote looptochten te doen of een grote acrobaat te zijn. Het kan ook op een rustige manier."

64 procent van de volwassenen beweegt niet genoeg

Philippe Paquay, Sport Vlaanderen

Meer dan 90 steden en gemeenten gingen al in op de vraag en de teller blijft lopen. In Hooglede bedacht Kristof Devriendt de oefeningen bij de stopplaatsen op de route. "Je kan bijvoorbeeld verschillende draaibewegingen doen met de armen om de schouders en de armen los te maken", zegt Devriendt. "Je spreidt je benen en je strekt je armen, dan beweeg je de armen op en neer of draai je ze bijvoorbeeld ook in het rond. Alles is goed."

Gezond voor lijf en geest

"Maar 64 procent van de volwassenen haalt de beweegnorm, meer dan 3 op de 10 beweegt dus te weinig", geeft Philippe Paquay van Sport Vlaanderen mee. "Iedereen zou 2,5 uur matig tot hoog intensief moeten bewegen per week om een gezond beweegpatroon te hebben. Daar zijn we dus nog niet. 10.000 stappen per dag is het streefdoel, maar elk stapje is er eentje in de richting van een gezonder leven."

"We hebben nog te weinig door hoe gezond wandelen en bewegen in het algemeen is", vertelt Crevits. "Wandelen verzacht het gemoed, het zorgt dat je het leven meer ziet zitten, je slaapt ook beter en zelfs het denken tijdens het wandelen is heilzaam. Soms bedenk je oplossingen terwijl je aan het wandelen bent. Het is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door te wandelen sta je ook eens stil bij datgene waar je mee bezig bent."

Een overzicht van alle beweegroutes vind je trouwens op www.10000stappen.be.

Radio2

Meest gelezen