De aftredende Braziliaanse president Bolsonaro
AFP or licensors

Kiesrechtbank van Brazilië bekrachtigt verkiezingsresultaat en deelt miljoenenboete uit aan partij van Bolsonaro

In Brazilië heeft de hoogste kiesrechtbank de poging van de Liberale Partij van aftredend president Jaïr Bolsonaro om de verkiezingsresultaten aan te vechten, tegengehouden. Volgens de partij vertoonden stemmachines tijdens de tweede ronde van de verkiezingen onregelmatigheden en zijn duizenden stemmen daardoor ongeldig. In oktober verloor Bolsonaro de Braziliaanse presidentsverkiezingen nipt van Lula da Silva. De partijen in de coalitie van Bolsonaro kregen ook een boete van ruim 4 miljoen euro.

De poging van de Liberale Partij van aftredend president Jaïr Bolsonaro om de verkiezingsresultaten van de presidentsverkiezingen in oktober aan te vechten, is door een rechter van de Braziliaanse hoogste kiesrechtbank tegengehouden. Volgens de partij vertoonden sommige elektronische stemmachines op de verkiezingsdag "tekenen van onherstelbare storing". Bolsonaro en zijn partij zeggen dat er een softwarefout zat in alle stemcomputers die ouder zijn dan 2020, zo'n 280.000 of 59 procent van het totale aantal gebruikte stemcomputers.

Miljoenenboete

In oktober verloor Jaïr Bolsonaro nipt de presidentsverkiezingen van zijn tegenstander, oud-president Lula da Silva. Het verschil tussen beide kandidaten was erg klein: Lula haalde 50,9 procent van de stemmen binnen, Bolsonaro haalde er 49,1 procent. Lang bleef het erg stil in het kamp van de president, maar gisteren - drie weken na de tweede verkiezingsronde - liet de Liberale Partij van Bolsonaro dan toch weten dat het de verkiezingsresultaten zou aanvechten. 

Het in twijfel trekken van de verkiezingsuitslag lijkt enkel anti-democratische protesten te willen versterken en onrust te willen creëren 

Alexander de Moraes - rechter aan het Braziliaanse Hooggerechtshof

De kiesrechtbank heeft nu beslist om de eis om duizenden kiesbiljetten ongeldig te verklaren, niet te volgen. Sterker nog, ze legt de partijen in Bolsonaro's coalitie ook een monsterboete op van 4,3 miljoen euro. Volgens Alexandre de Moraes, de voorzitter van de kiesrechtbank en het Hooggerechtshof, doet de rechtbank dat omdat er duidelijke bewijzen zijn dat de partijen te kwader trouw gehandeld hebben.

"We konden aantonen dat het bizarre en ongeoorloofde verzoek van de eiser te kwader trouw was, aan de ene kant omdat de partij weigerde het oorspronkelijke verzoekschrift toe te voegen, aan de andere kant omdat er geen enkel bewijs is van onregelmatigheden", zo schrijft de Moreas. Daarmee verwijst de rechter naar de vraag van de kiesrechtbank aan de Liberale Partij om binnen de 24 uur een uitgebreid rapport met meer bewijzen af te leveren. Daar is de partij dus niet in geslaagd. 

De nieuwe president Lula da Silva tijdens de COP27
AFP or licensors

Met de uitspraak van de kiesrechtbank wordt het verkiezingsresultaat dus nogmaals bekrachtigd (eerder gebeurde dat al eens kort na de verkiezingen). Op 1 januari neemt Lula da Silva het over van Jaïr Bolsonaro. Deze laatste heeft zijn nederlaag tegen Lula nooit toegegeven, maar gaf wel de toestemming voor de voorbereidingen voor de machtsoverdracht.

Meest gelezen