PRE

CD&V-voorzitter Mahdi wil begrotingsperikelen aangrijpen om verregaand te hervormen: "Je moet nu doorpakken"

Nu de begroting van ons land donkerrood kleurt, roept CD&V-voorzitter Sammy Mahdi de federale regering op om een groot akkoord te maken om ons land te hervormen op vlak van pensioenen, arbeid, belastingen en energie. Hij herhaalt die oproep in "De ochtend" op Radio 1: "Je voelt dat er een momentum is."

De begroting blijft de politieke wereld nu al 2 weken beroeren en die heisa wil CD&V-voorzitter Sammy Mahdi aangrijpen om de politieke tanker te keren, zo schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard. Hij stelt dat de federale regering een "Dick Fosburymoment" nodig heeft, verwijzend naar de hoogspringer die een andere, betere manier vond om over de lat te springen. Die sprong "was het resultaat van het besef van de eigen tekortkomingen, van het besef dat de gebruikte methode niet werkt, en van een grenzeloze ambitie en moed om wel te slagen."

In "De ochtend" verwijst hij naar de cijfertjes, die hij zelf "hallucinant" noemt. "De realiteit is dat je niet enkel zit met een begrotingstekort van meer dan 30 miljard euro, maar ook nog met de rente op je staatsschuld, die oploopt tot meer dan 8 miljard euro en tegen 2024 naar 10 miljard gaat. Je moet op de staatsschuld meer rente betalen dan de middelen die je hebt voor Justitie, politie en Defensie. Dan wordt het wel heel moeilijk om beleid te voeren voor de toekomstige generaties. Daar maak ik mij als jonge politicus zorgen om."

Dehaene

Hij verwijst naar de durf van wijlen Jean-Luc Dehaene, de oud-premier die de staatsschuld wel durfde aan te pakken. "Ik roep vandaag alle politieke partijen op om werk te maken van wat deze regering ook voor een stuk heeft beloofd: om een hervormingsregering te zijn die durft structureel in te grijpen op de grote assen, zoals de pensioenen, arbeidsmarkt of energie."

Beluister hier het hele gesprek met Mahdi in "De ochtend" op Radio 1:

Mahdi zegt dat hij "voelt dat er vandaag, omwille van het débacle over de begrotingstabellen, maar ook omwille van de reactie van Europa,  een momentum aan het ontstaan is om effectief door te pakken". "Al had dat momentum er al lang moeten zijn", voegt hij er zelfkritisch aan toe. "Je moet overgaan tot brede akkoorden, waarin je grote pakketten samenneemt. Je kunt niet wachten. Je moet nu doorpakken en grote hervormingen doorvoeren."

Meest gelezen