De goudschat werd in 1999 opgegraven en maakte vermoedelijk deel uit van de oorlogskist van een Keltisch stamhoofd.

Dieven stelen voor 1,6 miljoen euro aan Keltisch goud in 9 minuten tijd

Negen minuten. Dat was de tijd die dieven nodig hadden om in een Keltisch-Romeins museum in het zuiden van Duitsland aan de haal te gaan met historische goudstukken. Goed voor een waarde van maar liefst 1,6 miljoen euro. Mogelijk is de diefstal het werk van de georganiseerde misdaad, er loopt een internationaal onderzoek.

De diefstal in het Kelten Römer Museum in Manching, in de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren, werd gisterochtend opgemerkt. Medewerkers ontdekten gebroken glas op de grond en stelden vast dat een verzameling waardevol Keltisch goud ontbrak in hun glazen displays.

Volgens de gerechtelijke politie in Beieren hebben de daders hun actie minutieus voorbereid. Dinsdagnacht om 1.17 uur werden kabels in een kabine van een telecomoperator in de buurt van het museum onklaar gemaakt. Veiligheidssystemen in het museum konden wel registreren dat om 1.26 uur een deur werd opengewrikt. Omdat het communicatienetwerk platlag, trad het alarmsysteem niet in werking. Om 1.35 uur werd het gebouw verlaten.

Het is in die 9 minuten dat de daders een glazen display hebben stukgemaakt en het Keltische goud hebben geroofd. Ook een tweede display was stukgemaakt, daaruit zijn drie grote munten verdwenen. In totaal zijn 483 Keltische munten gestolen, samen met een klomp onbewerkt goud. De objecten werden gevonden tijdens opgravingen in de buurt van Manching in 1999.

Journalisten filmen de "crime scene" in het Kelten Römer Museum in Manching.

"Alsof ik een oude vriend verlies"

Rupert Gebhard, diensthoofd van de Beierse Staatsarcheologische Collectie in München, schat de waarde van de buit op ongeveer 1,6 miljoen euro. De goudmunten dateren uit ongeveer 100 voor Christus. Ze zijn gemaakt uit Boheems riviergoud en werden gevonden in een zak die begraven lag onder de fundamenten van een gebouw. Volgens Gebhard was het vermoedelijk de oorlogskist van een Keltisch stamhoofd.

De vondst toont aan dat de Keltische nederzetting bij Manching gelinkt was aan andere nederzettingen in Europa. Ze is belangrijk voor zowel de plaatselijke gemeenschap als voor archeologen in heel Europa, zegt Gebhard. "Het voelt alsof ik een oude vriend verlies."

BEKIJK - "Ik heb er vannacht toch slecht van geslapen", zegt een archeoloog:

Videospeler inladen...

Georganiseerde misdaad

Volgens Markus Blume, minister van Wetenschappen en Kunst in Beieren, is de diefstal het werk van professionelen. "Het is duidelijk dat je niet gewoon een museum binnenwandelt en deze schat meeneemt", zegt hij. "Dit is hoog beveiligd en er is dus een vermoeden dat we met georganiseerde misdaad te maken hebben."

Rupert Gebhard (helemaal links op de foto) hoopt dat de munten nog worden teruggevonden.

Mogelijk is er een verband met eerdere kunstroven in Duitsland. In 2017 werd een grote gouden munt van 100 kilogram gestolen in Berlijn, in 2019 gingen dieven aan de haal met kostbare juwelen in een spectaculaire roof in Dresden die werd vastgelegd door bewakingscamera's. Beide worden toegeschreven aan een criminele familie in Berlijn.

"Of er link is met deze diefstallen, kunnen we niet zeggen", zegt Guido Limmer van de gerechtelijke politie in Beieren. "Alleen dit: we staan in contact met onze collega's om alle mogelijke pistes te onderzoeken". Het onderzoek loopt in meerdere landen, de internationale politiedienst Interpol en de Europese politiedienst Europol worden mee ingeschakeld.

Ergste scenario

Het museum hoopt dat de munten in hun originele staat blijven en vroeg of laat weer opduiken. Ze zijn goed gedocumenteerd, wat het moeilijk maakt om ze te verkopen. "Het ergste scenario, dat de munten gesmolten worden, zou een groot verlies zijn", zegt Rupert Gebhard.

Meest gelezen