Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het volk heeft alweer gesproken: Elon Musk laat, na Donald Trump en Kanye West, de meeste geschorste accounts weer toe op Twitter

Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, laat vanaf volgende week weer de meeste gebruikers toe op Twitter die eerder geschorst waren. Eerder had hij op Twitter de vraag gesteld of hij die maatregel zou doorvoeren of niet. Ruim drie miljoen gebruikers vulden de bevraging in. Meer dan 72 procent stemde 'ja'. Volgens experts zal zo'n amnestie een toename van pesterijen, haatzaaiende taal en fake news veroorzaken.

"Het volk heeft gesproken", schrijft Elon Musk op Twitter. De nieuwe eigenaar van het socialemediaplatform laat weten dat hij "amnestie" verleent aan geschorste accounts. De aankondiging van de miljardair kwam nadat hij gisteren in een poll had gevraagd om te stemmen over de heractivering van accounts die "de wet niet hebben overtreden of zich niet schuldig hebben gemaakt aan flagrante spam". Meer dan drie miljoen mensen hebben gestemd. De ja-stem haalde 72 procent. 

"De amnestie begint volgende week", zegt Musk nu. "Vox Populi, Vox Dei." De Latijnse uitdrukking betekent "de stem van het volk, de stem van God".

Musk gebruikte dezelfde Latijnse uitdrukking nadat hij vorig weekend een soortgelijke poll had geplaatst voordat hij het account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump weer activeerde. Zijn account werd destijds geschorst omdat hij de Capitoolopstand van 6 januari 2021 had aangemoedigd. Trump heeft gezegd dat hij niet zal terugkeren naar Twitter, maar heeft zijn account niet verwijderd. 

Het account van rapper Kanye West, dat geblokkeerd was omdat hij antisemitische posts schreef, werd eerder deze week ook opnieuw geactiveerd. Hij maakte wel meteen weer gebruik van zijn verwelkoming. "Test, test", schreef hij. "Zien of mijn Twitter gedeblokkeerd is."

Het is niet duidelijk hoe Musk en zijn team de accounts zullen selecteren, noch hoeveel accounts in totaal zullen worden geactiveerd.

Volgens experts zal de amnestie leiden tot een toename van pesterijen, haat en fake news. In de maand dat Musk Twitter overnam, zeggen groepen die het platform controleren op racistische, antisemitische en andere giftige uitingen dat het een stijgende lijn vertoont. Zo is er een toename van racistisch misbruik van WK-voetballers waartegen Twitter naar verluidt niet optreedt.

Meest gelezen