archief

Ex-mijnwerkers dienen zelf een klacht in tegen bestuur KS-Vriendenkring

De jongste dagen hebben al verschillende ex-mijnwerkers een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen het bestuur van KS-Vriendenkring. Aanleiding is de 'zaak Dylst' en het onderzoek naar de financiële transacties binnen de KS Vriendenkring, zij willen weten wat er met de lidgelden van de mijnwerkers is gebeurd. Ex-voorzitter Dylst zit nog in de cel in een onderzoek naar verduistering van geld van de vereniging.

De ex-mijnwerkers die nu naar het gerecht zijn gestapt willen dat er een eind komt aan de spookverhalen die al maanden verteld worden door het bestuur van de KS-Vriendenkring. Ze vragen dat er duidelijkheid komt over de besteding van de lidgelden die de ex-mijnwerkers aan de KS-Vriendenkring zijn betaald. Daarom hebben ze een klacht ingediend wegens “misbruik van vertrouwen, morele en financiële schade”. Hun klacht zou aan het lopende onderzoek worden toegevoegd en enkele van de indieners van de klacht hebben bij de gerechtelijke politie al een verklaring afgelegd.

Mikken op kettingreactie

De trekkers van de zaak zijn onder meer Kader Zaouad, Franco Gasparella en Martin Jacobs. Die benadrukken dat ze er absoluut niet op uit zijn om verdeeldheid te zaaien maar integendeel de eenheid tussen de mijnwerkers willen herstellen. "Maar daarvoor ontbreekt het vertrouwen op dit moment, dat kan er alleen maar komen als we de waarheid kennen over wat er met het lidgeld van de mijnwerkers is gebeurd. En er moet ook de waarheid over het pensioendossier verteld worden aan de mijnwerkers, we moeten hen niet aan het lijntje houden met loze beloften”, zo zeggen ze. Ze hopen dat zoveel mogelijk mijnwerkers zich aansluiten en ook een klacht gaan indienen. 

Nog in de cel

Heel de zaak ging aan het rollen in september toen de politie binnenviel bij de bestuursleden van de KS-Vriendenkring. Heel de administratie werd in beslag genomen, en toenmalig voorzitter Michel Dylst en zijn partner werden aangehouden. De vrouw is ondertussen vrij onder voorwaarden, Dylst zit nog in de cel, het onderzoek is nog altijd aan de gang. Ondertussen heeft de KS-Vriendenkring een gedeeltelijk ander bestuur aangesteld.

Meest gelezen