Foto: Radio 2

Leerlingen Sint-Annacollege helpen mee aan veiliger fietspad op Linkeroever: "Blij dat we studenten kunnen helpen"

De stad heeft het fietspad op de middenberm van de Halewijnlaan op Linkeroever helemaal heraangelegd. Het gaat om een belangrijke verbindingsroute van het Waasland naar de Antwerpse binnenstad. Het vernieuwde fietspad zorgt ook voor een veiligere omgeving voor de studenten van het Sint-Annacollege, waar de school zelf om vroeg.

Twee jaar geleden stelden de studenten van Sint-Annacollege de vraag of het bestaande fietspad niet beter kon. "De studenten vroegen naar duidelijkere oversteekplaatsen en een veiliger fietspad", vertelt schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). "Daarmee zijn we aan de slag gegaan. Ik ben blij dat we naar hun vraag hebben geluisterd. Zo helpen we aan een veiligere schoolomgeving voor het Sint-Annacollege."

Belangrijk dat de studenten weten waar ze correct de baan kunnen oversteken
Koen Kennis (N-VA), schepen Mobiliteit

Vier oversteekplaatsen zijn versmald en verhoogd en er liggen twee nieuwe oversteekplaatsen, ter hoogte van de brandweerkazerne en ter hoogte van het college. "Het is heel belangrijk dat daar een doorgang is voorzien. Zo kunnen de studenten correct de baan oversteken."  

Toch blijft het nog gevaarlijk op de Halewijnlaan. Een paar zebrapaden zijn uitgewist en automobilisten steken soms over aan het fietspad waar het niet mag. "Auto's doen dat, omdat ze aan beide kanten van het fietspad parkeren, al is dat natuurlijk niet de bedoeling. Nu staat er duidelijk aangegeven waar automobilisten wel en niet mogen oversteken. En waar het wel mag, is er voorrang voor de fietsers."

Zonder verkeerslichten was het hier echt gevaarlijk. We wisten niet waar we mochten oversteken
Farhat Bahar Ibrahimi, student

De studenten namen zelf het initiatief om te zorgen voor een veiligere schoolomgeving. "Zonder verkeerslichten was het hier echt gevaarlijk", vertelt student Farhat Bahar Ibrahimi. "We wisten niet waar we mochten oversteken en we konden niet zien wanneer auto's gingen stoppen." Of het probleem helemaal is opgelost, wordt nog afwachten. "Auto's steken soms nog over waar het niet mag, dus we blijven wel voorzichtig. Maar we zijn echt tevreden met dit resultaat. Het is heel rustgevend dat de stad naar ons geluisterd heeft." 

Het vernieuwde fietspad is ook een veilige manier om je te verplaatsen van het Waasland naar de Antwerpse binnenstad.

Wagens steken soms over aan het fietspad om aan de andere kant van de baan te parkeren en dat mag niet

Meest gelezen