On Being Born Birth photography - Barbara Stynen

IN BEELD - Geboortefotograaf Barbara Stynen uit Geel scoort op internationale wedstrijd

Geboortefotograaf Barbara Stynen uit Geel heeft 2 keer zilver, 1 keer brons en een plaats in de top 20 behaald op de Birth Photographer of the Year Competition, een internationale wedstrijd waar honderden geboortefotografen meedoen. Ze is nochtans nog maar een goed jaar bezig. "Er is meer en meer vraag naar. Mama's zeggen me dat ze die foto's het meest bekijken."

Barbara Stynen groeide op in Geel, en trok daarna met haar man geregeld naar het buitenland voor langere periodes voor zijn werk. Nu woont ze in het Brusselse. Ze is psycholoog, maar besloot vorig jaar om geboortefotograaf te worden, omdat ze die job makkelijker eender waar ter wereld kan uitoefenen. 

Vorig jaar al stuurde ze 5 foto's, het maximum, in voor de Birth Photographer of the Year Competition en toen kreeg ze een bronzen bekroning. "Ik vond mijn eigen foto's wel mooi, maar vroeg me af wat iemand anders er van vond", vertelt Barbara. "Het is een heel toegankelijke wedstrijd en ze geven ook heel goede feedback op je foto's. Ik heb er veel uit geleerd." 

"Je krijgt punten per foto. Naargelang je meer punten krijgt, krijg je brons, zilver of goud. Brons wordt nog veel gehaald, maar zilver toch al een pak minder. Daarom ben ik vooral heel blij met mijn top 20-plaats. Daarvoor worden alle punten van alle foto's opgeteld. Ik had dus nooit verwacht dat ik zo hoog zou eindigen. Ik sta daar echt tussen mensen die ik zelf volg op sociale media en bewonder. Die hebben duizenden volgers!"

We kennen allemaal het standaard beeld van bevallen, met al dat bloed en de vreselijke verhalen. Door de foto's die ik zag, kreeg ik ook een ander beeld

Barbara Stynen

Ze begon zich in geboortefotografie te verdiepen, toen ze zelf zwanger was van haar jongste kind. "Ik zag onder meer foto's op Instagram en er ging een wereld voor me open. Het heeft me veel geleerd over bevallen ook, alle mogelijkheden die er zijn. Wij kennen allemaal het standaard beeld en het vele bloed dat eraan te pas komt. Wanneer het over bevallen gaat, komen ook altijd de meest vreselijke verhalen naar boven. Door die foto's kreeg ik toch ook een ander beeld en dat er veel manieren zijn om te bevallen."

Als fotografe is ze vooral in de regio Antwerpen actief. "Ik werk daar samen met twee vroedvrouwenpraktijken. Zij wijzen dus wel eens naar mij door. Maar iedereen kan bij mij terecht. Je hoeft niet meteen daar te bevallen. Tijdens corona mocht ik alleen thuisbevallingen doen, want dan mocht ik geen ziekenhuizen binnen. Nu kan dat wel." 

De foto's dienen niet altijd meteen om aan de muur te hangen, maar ze zijn blij om ze zelf te hebben

Barbara Stynen

Er is ook meer en meer vraag naar. "Geen enkele mama heeft er spijt van achteraf. Ze zeggen me dikwijls dat het de foto's zijn die ze het meeste opnieuw bekijken. Ze zijn niet altijd meteen om aan de muur te hangen, maar ze zijn blij om ze zelf te hebben. Sommigen die alleen de geboorte van hun laatste kind lieten vastleggen, vinden het nu jammer dat ze geen foto's hebben van hun oudere kinderen." 

In september had Barbara 3 bevallingen op de planning, nu beperkt ze het tot 2 per maand. Ze weet dan ook nooit - zoals gynaecologen en vroedvrouwen - wanneer ze opgeroepen zal worden en hoe lang het zal duren. "Het is de bedoeling dat ik de hele arbeid volg en de geboorte tot enkele uren daarna. Daarom heb ik vooraf ook wel geregeld contact met de toekomstige ouders, om alles te bespreken. Ik wil van hen weten wat ze precies willen en leg uit hoe ik te werk zal gaan. Ik moet er ook voor zorgen dat ik niet stoor tijdens het geboorteproces. Foto's tijdens de zwangerschap maak ik niet. Dat kan bij gelegenheid wel eens, maar hoort niet tot het pakket van de geboortefotografie."

De onderstaande foto's zijn degene waarmee Barbara de meeste punten haalde op de wedstrijd. Ze kunnen minder geschikt zijn voor gevoelige kijkers.

On Being Born Birth photography - Barbara Stynen
Barbara Stynen - On Being Born
On Being Born Birth photography - Barbara Stynen

Meest gelezen