Van personeelslijsten tot foto's van kindermisbruik: hacker gooit gegevens van politiezone Zwijndrecht online

Een hacker heeft ingebroken op de server van de politiezone Zwijndrecht en duizenden nummerplaten, flitsboetes en zelfs pv's gelekt. Dat melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Het parket van Antwerpen bevestigt aan VRT NWS dat er een onderzoek loopt. Het gaat om een van de grootste overheidslekken in ons land, zeggen de nieuwsmedia.

In september van dit jaar kon een hacker de server van de politiezone Zwijndrecht binnendringen, waarop die de gevonden informatie deelde op het internet. Het was Daniël Verlaan, techjournalist bij het Nederlandse RTL Nieuws, die de link met informatie opmerkte en doorspeelde aan de redacties van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Volgens VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws kon de hacker alle gegevens van 2006 tot september 2022 inkijken.

Menselijke fout

"Voor alle duidelijk, het gaat specifiek over de informatie op het administratieve netwerk", zegt Marc Snels, korpschef van politiezone Zwijndrecht aan VRT NWS. "Het is niet zo dat alle data gelekt zijn. Op dat netwerk staan vooral persoonlijke informatie van ons personeel, zoals personeelslijsten en foto's van personeelsfeestjes."

"Maar het is inderdaad zo dat er soms ook gevoelige informatie op dat netwerk staat, ook al proberen we dat altijd alleen op het professionele netwerk te zetten", geeft Snels toe. "Dat zijn dan menselijke fouten. Zo zijn er ook boetes en pv's gelekt. Ook foto's van kindermisbruik. Dat is heel pijnlijk natuurlijk." De korpschef bevestigt dat de daders ook losgeld vroegen, maar dat is volgens de politie niet betaald.

Gerechtelijk onderzoek

Hoe het juist is kunnen gebeuren, laat Snels in het midden. "We moeten het gerechtelijk onderzoek in alle sereniteit laten verlopen. Ik kan wel zeggen dat we, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, onmiddellijk de systemen hebben afgesloten en de bevoegde instanties hebben gecontacteerd. Ons personeel heeft nieuwe wachtwoorden gekregen."

"We zijn nu ook volop bezig met het contacteren van de mensen van wie informatie is gelekt. Zo zijn zij ook gewaarschuwd, mochten ze ooit gecontacteerd worden."

BEKIJK - Marc Snels: "Een beperkt gedeelte van de gehackte informatie is gevoelige informatie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen